Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Vepřová líčka přelitá vlastním sosem s kostičkami smaženého celeru, doplněná bramborovo-kroupovým pyré

Vepřová líčka přelitá vlastním sosem s kostičkami smaženého celeru, doplněná bramborovo-kroupovým pyré

 

Vepřová líčka s omáčkou
Suroviny:
vepřová líčka (k dostání běžně u řezníka), cibule, tuk, lžíce kečupu, mletý pepř, hladká mouka, sůl, bobkový list, čerstvý celer nakrájený na kostičky, na kostičky nakrájená slanina

Postup:
Vepřová líčka opereme, nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme. Na tuku osmahneme dozlatova jemně krájenou cibulku, stříkneme kečupem, vhodíme bobkový list a přidáme nakrájené maso, které nejdříve zprudka opečeme a pak dusíme pod pokličkou, dokud není maso měkké. Maso dusíme v co možná nejmenším množství výdusu, pak ho lehce zaprášíme moukou a zarestujeme. Přilijeme trošku vody a ještě znova povaříme. Líčka dusíme cca 20 - 25 minut. Takto připravenou omáčku s měkkým masem ochutíme a na závěr přidáme orestované kostičky celeru a roztopenou slaninu. 

 

Bramborovo-kroupové pyré

Suroviny:
syrové brambory, kroupy nebo krupky, horké mléko, sůl, muškátový květ, vaječný žloutek

Postup:
Nejdříve si večer nebo ráno před vařením namočíme krupky/kroupy ve studené neosolené vodě. Ty pak ve stejné vodě uvaříme do měkka a odstavíme. Brambory uvaříme a buď na jemno nastrouháme (kaše není tak lepkavá), nebo rovnou našleháme ručním
šlehačem. Když máme brambory vyšlehány do hladka přidáme teplé mléko, sůl, muškátový květ a nakonec všleháme syrový žloutek. Vznikne nám jemná a lahodná kaše, do které přimícháme uvařené ohřáté kroupy. Můžeme ji zjemnit rozpuštěným máslem. Kaši upravujeme na talíř a přidáváme především čerstvou zeleninu na zdobení (rajče, zelená petržel apod.).

Jaromír Sadílek,
manažer Kulinářské akademie AKC ČR