Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Aby nikdo nemusel být sám II

V únorovém vydání jsme spolu s paní Bulířovou zavzpomínali na dobu před patnácti lety, kdy v naší městské části vznikl první klub seniorů. Dali jsme prostor také Miloslavě Lukešové, vedoucí Klubu seniorů Stodůlky a Věře Bernhäuserové, vedoucí Turistického klubu seniorů, které nás v krátkosti seznámily s činností svých klubů. A protože na třináctce působí už takovýchto klubů devět, poprosili jsme o rozhovor další vedoucí.

Eva Leflerová, vedoucí Klubu seniorů staré Stodůlky

První vedoucí našeho klubu byla paní Lidmila Heltová, já klub vedu od roku 2006. Scházíme se každý čtvrtek od 13 do 15.30 hodin v Domě sociálních služeb Lukáš. Klub má 34 členek. Jsme samé ženy. Známe se od mládí, kdy jsme chodily do Sokola, na plesy... My nejsme klub seniorek, ale klub kamarádek :-). A program? Platíme si příspěvky a pak někam vyrazíme autobusem. Chodíme ale i cvičit, každoročně připravujeme ve Spolkovém domě Dětský karneval, společně oslavujeme svátky a narozeniny, občas nám přijde zahrát Sparťanka, chodíme plavat, do divadla... Hlavně si ale povídáme. Nevím, jak je to možné, ale pořád máme o čem. Možná, že nejlépe činnost našeho klubu vystihne ohlédnutí za uplynulým rokem, které každoročně připravuje naše kronikářka Marie Světlíková.

Loni jsme od začátku roku připravovaly ceny do tomboly pro již osmý dětský karneval. Konal se 2. března a povedl se. Využily jsme nabídku slev na vstupné pro vybraná představení pražských divadel a postupně jsme navštívily představení Holky z kalendáře v divadle ABC, Víš, že neslyším, když teče voda v divadle U Hasičů, Tančírna v Divadle Radka Brzobohatého nebo Mamzelle Nitouche v Karlíně. Jaro jsme vítaly nákupem sazenic v Litoměřicích na Zahradě Čech. Také jsme ve škole navštívily budoucí kosmetičky a manikérky a za levný peníz využily jejich služeb. V listopadu se některé z nás přihlásily do výzkumu k diplomové práci vysokoškolačky Veroniky, která nabízela pětiměsíční cvičení v bazénu, zaměřené na zlepšení pohyblivosti. Cvičí se jednou týdně v bazénu ZŠ Weberova v Praze 5. Cviky jsou vydatné, dynamické i zábavné. Ostatně, my už několik let cvičíme každé pondělí pod vedením Jindry Michlové v tělocvičně, takže to v bazénu zvládáme skvěle. Vloni nechyběly ani výlety – do Mariánských Lázní nebo do Borovan na Borůvkobraní, kde jsme neodolaly nabídce borůvkových koláčů a lívanců, prodávala se tam keramika, textil, sýry, kytky, grilovalo se maso... Odpoledne jsme ještě stihly muzeum v Kojákovicích a prohlédly si nádobí, oblečení, nábytek a venkovské nářadí. V září jsme navštívily podzimní Šumavu – Modravu, Kvildu, Jezerní Slať, Srní, Stachy. Navštívily jsme také adventní trhy na hradě Křivoklát.


Nenechaly jsme si ujít ani akce, pořádané naší radnicí. Společně s členy ostatních klubů jsme 1. října ve Spolkovém domě oslavily Mezinárodní den seniorů, o tři dny později jely ty nejhodnější z nás :-) na výlet do Plzně, blížící se Vánoce jsme vítaly ve Spolkovém domě. Farní úřad a MČ Praha 13 už před lety vytvořily úžasnou tradici – Vánoční koncert. Vždy 25. prosince v 17 hodin v kostele sv. Jakuba St. ve Stodůlkách je na programu vánoční mše Jakuba Jana Ryby Hej mistře, nastudovaná a provedená pod taktovkou J. Kubíka. Kostel je po všechna ta léta, co se Rybovka hraje a zpívá, naplněný k prasknutí. Takový byl náš loňský klubový rok – pestrý, snad i trochu užitečný a pro nás veskrze příjemný.

František Voříšek, vedoucí Klubu seniorů a přátel Vidoule

Vloni jsme oslavili 10 let trvání našeho klubu, jehož první vedoucí (do února 2009) byla paní Alena Heltová. Scházíme se každou první středu v měsíci od 14.30 hod. v restauraci U Petrů. Když klub začínal, chodili jsme na výstavy, procházky… Ale teď jsme o deset let starší a tomu přizpůsobujeme i program. Mezi větší akce patří Setkání rodáků, kdy mezi nás přijdou bývalí členové, známí a kamarádi z Vidoulí, kteří se odstěhovali, mnohdy i do zahraničí. Náš klub má pětadvacet členů, ale když máme setkání, je nás i sedmdesát. Každoročně pořádáme výlet, to je prima akce a někteří z nás se účastní i dalšího, který pořádá pan starosta. Naše činnost je „zdokladována“ ve dvou kronikách. Jedna obsahuje fotografie, druhou, textovou, vede Jiří Jindra a ilustracemi ji doplňuje Jaroslav Vlček.

Eva Černá