Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Neparkujte na přechodech

V poslední době radnice obdržela řadu stížností občanů Prahy 13, kteří poukazovali na porušování zákazu parkování vozidel na přechodech pro chodce a ve vzdálenosti kratší než 5 metrů před nimi. Tento zákaz je zakotven v § 27, odst. 1 písm. c) zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích.

Porušování tohoto ustanovení představuje ve svém důsledku nebezpečí pro chodce, a to zejména pro děti, které vzhledem ke své výšce nejsou za zaparkovanými auty vidět. Při vstupu na přechod tak mohou být snadno sraženy projíždějícím vozidlem, jehož řidič má jen malou šanci na tak krátké vzdálenosti své vozidlo zastavit. V některých místech, kde bylo realizováno dopravní řešení příslušné zóny, byla nejnebezpečnější místa zvýrazněna vodorovným značením – vyšrafovanou plochou. Toto značení však nelze uplatňovat všude a rozhodně nemá nahrazovat obecně platnou povinnost řidičů ze zákona – neparkovat na přechodu a 5 metrů před ním.

Problémem se zaobíral i výbor pro dopravu a bezpečnost zastupitelstva, který konstatoval, že nesprávně zaparkovaných vozidel u přechodů pro chodce výrazně přibylo, čímž dochází ke zvýšení počtu nebezpečných míst na komunikacích. Má na to vliv i nedostatečný počet parkovacích míst. To však nemůže být omluvou pro řidiče, kteří se přestupku dopouštějí. Na doporučení výboru byla zaslána žádost o zajištění pravidelných kontrol Policií ČR a Městskou policií hl. m. Prahy.

Upozorňujeme tedy, že dojde ke zvýšenému dohledu a k postihování řidičů nedodržujících zmíněné ustanovení zákona. Nezodpovědně parkující řidiči by s tím měli počítat a přizpůsobit tomu své jednání.

Josef Zobal, předseda výboru pro dopravu a bezpečnost