Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

V pražské zoo už vládne jaro

Bouřlivé námluvy, prohánění soků a boje o samičky. To vše se v těchto dnech odehrává v unikátní pouštní expozici Kattakum v pražské zoo. Přestože jaro ještě nezačalo klepat na dveře, její obyvatelé se už probudili ze zimního spánku. Návštěvníkům se tak nabízí netradiční podívaná jak ze skutečné středoasijské pouště.

Námluvy a páření musí obyvatelé středoasijské expozice Kattakum stihnout relativně v krátkém čase. Na rozdíl od ostatních zvířat mají na celý proces rozmnožování, včetně pestrých a vysilujících námluv, jen několik málo měsíců. Letní vedra totiž tráví pouštní plazi převážně v úkrytech a v písku, v zimě pak upadají do zimního spánku. O to bouřlivější je jejich současná aktivita. Při ní se samci pouštních ještěrů často odívají do pestrého zásnubního šatu a předvádějí celou paletu imponujícího chování. Každý druh se honosí jiným rituálem. Expozici Kattakum, představující ekosystém středoasijské pouště, najdete uprostřed Pavilonu šelem a plazů ve spodní části pražské zoo. Pohromadě zde žije celkem osm druhů středoasijských ještěrů společně se želvou stepní a želvou hvězdnatou. Podstatnou část unikátní expozice tvoří tzv. středoasijský barchan, tedy duna vátého písku. Terárium s tímto společenstvem živočichů nenajdete nikde jinde na světě.

Přestože se jednotliví obyvatelé pouštního terária odlišují ve svém životním stylu, potkat by se mohli i ve svém přirozeném prostředí. A jaro v těchto dnech přivolávají také ptačí obyvatelé pražské zoo, kteří už začali snášet vejce. Brzy by se tak zahrada mohla dočkat mláďat například u orlů kamčatských nebo flétnáků australských. Snůšku zaznamenali chovatelé také u krásných, dnes kriticky ohrožených loriů balijských. Těchto krásných papoušků rychle ubývá především kvůli tlaku turistického ruchu a odchytu pro trh s domácími mazlíčky. V současnosti snad zbývá několik desítek až stovek jedinců na ostrově Lombok. Na Bali již byl lori balijský pravděpodobně vyhuben. O to větší radost mají chovatelé z každého úspěšného odchovu. Otevírací doba pražské zoo: březen 9.00 – 17.00, duben 9.00 – 18.00, více na www.zoopraha.cz.

Hana Szotkowská, Zoo Praha