Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Věčný Zelenáč slaví osmdesátku

V sobotu 28. března oslaví krásné kulaté narozeniny stodůlecký občan, jehož jméno znají posluchači country v celé republice – skladatel a zpěvák Mirek Hoffmann slaví osmdesátiny. Svůj život zasvětil hudbě, je autorem stovek skvělých textů i mnoha melodií. Jeho písničky si už téměř půl století zpívají nejen trampové a vodáci u ohně, ale znějí i na oslavách a některé se dlouhodobě drží ve vysílacích schématech rádií. Kdo by neznal Oranžový expres, Dívku s vlasem medovým nebo Divnej smích?

Hudební kariéra Mirka Hoffmanna začala již na škole, kde hrál v dixielandové kapele. Studoval zpěv, nějakou dobu působil také v divadle Semafor, kde se mu vzorem staly chytré texty Jiřího Suchého. Právě na obsah a kvalitu textů klade ve své tvorbě velký důraz.

V roce 1968 založil Mirek Hoffmann s Marko Čermákem a Ivanem Mládkem skupinu White Stars. Největší část jeho života je ale spojena se Zelenáči – původně Greenhorns, ke kterým přešel s Tomášem Linkou v roce 1970. Kapela později přejmenovaná na Zelenáče pokračovala až do roku 1990, kdy se oddělil Jan Vyčítal a obnovil Greenhorns. Zelenáči Mirka Hoffmanna pokračovali v sestavě s Pavlem Králem, Františkem Kacafírkem, Milanem Krbcem, Jiřím Drncem a Jardou Hnykem a s drobnými obměnami hudebníků vystupují dodnes ( Jarda Hnyk ukončil kariéru po 65 letech bubnování v roce 2014).

Mirek Hoffmann od roku 2006 s kapelou nevystupuje, ale je s jejími členy v kontaktu a nadále píše texty a skládá hudbu. Přejeme velkému Zelenáči hodně zdraví, tělesných i duševních sil a optimizmu. A ať mu hudba stále dělá radost, stejně jako už několika generacím vděčných posluchačů jeho písniček. Všechno nejlepší!

Samuel Truschka