Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

1967: Termíny dokončení bytů se posouvají

Tímto číslem začínáme nový seriál, který navazuje na oblíbenou rubriku Z kroniky Stodůlek F. Vlasáka. V cyklu Třináctka rok po roce se podíváme na to, jak a čím žili obyvatelé naší městské části v uplynulých 50 letech. Začneme rokem 1967, který byl celkem poklidný, pár zajímavých událostí se v něm ale našlo.

Už v lednu bylo na veřejném zasedání schváleno obnovení dávky ze psů, což jistě nepotěšilo majitele čtyřnohých miláčků. Každý držitel psamusel nově zaplatit 30 korun ročně. Nebylo to přitom tak dlouho, co se dávka ze psů zrušila. Předchozí platba byla 20 korun za rok, řada lidí se ale raději psa zbavila. „Psa prostě nechtěl nikdo držet. Však také dávka ze psů pro obec ročně vynášela kolem 2 000 Kčs,“ píše kronikář František Vlasák. Platba byla tedy velmi nepopulární, nicméně roku 1967 radní usoudili, že by měla být obnovena. Psa tehdy ve Stodůlkách vlastnilo 270 lidí.

Rok 1967 ale nebyl jen ve znamení různých nařízení a vyhlášek. Pokračovala také stavba družstevních bytů, která začala už roku 1965. V bývalé Panské zahradě vznikaly tři bytové domy, neobešlo se to ale bez komplikací – jednou chyběla míchačka, jindy cement. Potíže se nakonec vždy podařilo překonat a stavba spěla k cíli. „Na jaře roku 1967 opět s novými silami a pevnou vírou, že se do léta bude bydlet, začaly vnitřní práce, omítky, topení, teplá a studená voda, odpady, elektřina,“ píše se v kronice. Objevily se ale další překážky. „Opět se projevila výrazná únava z práce a únava z prodlužování termínů dokončení prací,“ stěžuje si kronikář. Stěhování se tedy posunulo na podzim a poté na Vánoce. „Ani tento poslední termín ale nakonec nebyl splněn vinou dodavatelských prací, které Okresní stavební podnik Praha-západ včas nezabezpečil,“ píše František Vlasák. Nastěhování tedy proběhlo až v roce 1968.

Na podzim roku 1967 řešili obyvatelé Stodůlek také problémy hospodářské. Od září se zde nedaly koupit brambory a vázlo i zásobování máslem, mlékem a zeleninou. „Vše se vozí z Prahy, ač zde má JZD velké zahradnictví,“ zlobí se kronikář. Brambory se v obci opět objevily až 5. října, ovšem malé a drahé. Trable byly i s jablky a hruškami, které zase nechtěl nikdo sklízet. „Výkupna ovoce a zeleniny platí 50 haléřů za kilogram, takže se to nevyplatí ani česat,“ vysvětluje František Vlasák a dodává, že v zimě je pak nutné kupovat drahé ovoce z ciziny.

Jaký byl tedy rok 1967 ve Stodůlkách? Dalo by se říct, že ničím výjimečný. Lidé řešili běžné problémy, v podstatě se jim ale žilo dobře. Až na ty deště, kterých bylo opravdu hodně. „Celkově byl rok 1967 mokrý, a to hlavně od června, kdy probíhaly žně a podzimní zemědělské práce, samy o sobě dost těžké,“ uzavírá kronikář.

Robert Šimek