Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Dotace jdou správným směrem

Česká republika má možnost v letech 2014 – 2020 čerpat z Evropské unie prostřednictvím svých operačních programů prostředky v přepočtu za zhruba 655 miliard korun. Zorientovat se v problematice získávání evropských dotací je však mnohdy složitý proces.

Zastupitelstvo a Rada městské části Praha 13 proto podporuje činnost Výboru pro evropské fondy. Z údajů dostupných za uplynulé roky vyplývá, že v čerpání financí z evropských fondů je naše městská část mezi těmi vůbec nejúspěšnějšími. Praha 13 se díky finančním prostředkům získaným prostřednictvím dotací dynamicky rozvíjí a mohou být financovány i ty projekty, na které bychom za jiných okolností neměli v rozpočtu dostatek finančních prostředků. Podařilo se díky nim zateplit téměř všechny budovy v majetku městské části a ušetřit tak za vytápění, revitalizovat veřejná prostranství, vnitrobloky a postavit mnoho dětských hřišť. Realizují se i menší projekty například na prevenci zdraví nebo osvětu v oblasti životního prostředí.

Ohlédneme-li se za uplynulým rokem, radnice začala realizovat tři velké projekty, které pokračují i nadále – rekonstruujeme starou budovu bývalého Sportcentra na mateřskou školu, zpracováváme velký plán rozvoje vzdělávání v Praze 13 a dále rozvíjíme již mnohokrát oceněný management kvality úřadu, který doplňujeme i o zpracování nového strategického plánu městské části.

Díky dotaci z Operačního programu Praha – konkurenceschopnost byl realizován projekt Mobilní aplikace MČ Praha 13, díky níž uživatelé získají přehled o důležitých informacích z radnice, kulturních a společenských akcích, naleznou zde informace z jednotlivých odborů MČ a mají rovněž možnost jednoduše se objednat na přepážky úřadu. V mobilní aplikaci, která má k lednu 2017 téměř 2 tisíce stažení, si občané mohou vyhledat důležité a relevantní informace o dění v okolí jejich bydliště (např. uzavírky komunikací či nejbližší kontejner na separovaný odpad). Funkce vyhledávání kontaktu na nejbližšího strážníka pomáhá zvýšit bezpečnost, občané si mohou mezi sebou vyměňovat informace a má mnoho dalších výhod.

Dalším významným projektem je bezplatná podpora rodičů s malými dětmi, kteří se po rodičovské dovolené chtějí vrátit zpět do práce. Díky získané dotaci z Operačního programu Praha – Adaptabilita mají rodiče s trvalým bydlištěm nebo pobytem minimálně 6 měsíců na území hlavního města Prahy možnost využít kariérového a právního poradenství a vzdělávacích e-learningových kurzů zcela zdarma.

Do projektu se úspěšně zapojilo skoro 200 maminek. Společná adresa – Praha 13 je projekt určený pro integraci cizinců podpořený Ministerstvem vnitra ČR. Aktivity zaměřené na cílovou skupinu migrantů ze třetích zemí mimo EU staví zejména na jazykové přípravě cizinců od dětí až po dospělé. V projektu je kladen velký důraz na informovanost a vzájemné bezproblémové soužití prostřednictvím několika volnočasových aktivit. O tom, že je projekt úspěšný, svědčí jeho sedmileté fungování.

I letošní rok se budeme snažit o maximalizaci příjmů na dotacích, abychom podpořili další růst městské části. Kromě již zmíněných tří velkých projektů, které jsou v realizaci z minulého roku, je ve fázi přípravy projekt zateplení poslední budovy v našem majetku – nejstarší mateřské školky Ke Koh-i-nooru. Školy a školky ve spolupráci s radnicí připravují několik desítek dalších žádostí na modernizaci svého zařízení a vybavení.

Aktuálně je před městskou částí nová výzva v podobě konceptu integrovaného městského rozvoje, tzv. chytrých měst – Smart Cities. Města po celém světě jsou v současnosti nucena hledat nové způsoby, jak maximálně zefektivnit správu svých omezených zdrojů a zároveň stimulovat udržitelný rozvoj. Tento nový koncept využívá digitální, informační a komunikační technologie pro zvýšení kvality života. Zaměřuje se na efektivní využívání stávajících a hledání nových zdrojů, snižování spotřeby energií, eliminaci zátěží životního prostředí, optimalizaci dopravy a sdílení dat pro veřejné účely. Hlavní město Praha zřídilo Projektovou kancelář Smart Cities. Ve spolupráci s touto projektovou kanceláří se výbor zabývá přípravou a případnou realizací projektů. Velkou výhodou těchto projektů je fakt, že veškeré finanční prostředky na jejich realizaci poskytne hl. m. Praha.

Věřme, že se projektům, které se snaží Městská část Praha 13 prosadit, podaří dát zelenou a budeme moci posunout kvalitu života našich obyvatel prostřednictvím financí získaných z Evropské unie, našeho státního rozpočtu i finančních prostředků Magistrátu hl. m. Prahy zase o kus dál.

Michal Drábek, člen rady MČ a předseda Výboru pro evropské fondy ZMČ