Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Revitalizace veřejné zeleně

V současné době zahájila MČ Praha 13 práce na projektu Revitalizace veřejné zeleně v majetku MČ Praha 13, který byl podpořen Státním fondem životního prostředí ČR.

Vlastní realizací projektu dojde k výraznému zkvalitnění životního prostředí, bydlení a života obyvatel, ke zvýšení funkčnosti zeleně,  estetičnosti, bezpečnosti a také k zjednodušení údržby zeleně. Cílem navrhovaného řešení je začlenit do systému městské zeleně dosud nevyužité plochy určené územním plánem k využití pro zeleň a rekreaci.

Práce vedoucí k obnově zeleně, veřejných ploch a odpočinkových zón se budou týkat lokality kolem valu u Malé Ohrady a okolí cvičiště v Třebonicích. Výsledkem bude ozelenění parcel mezi ul. Jeremiášova a ul. K Sopce směrem k Prokopskému údolí (val u Malé Ohrady) a úprava okolí třebonického hasičského cvičiště.

Realizaci uvedeného projektu lze rozčlenit do dvou fází. První, která byla už zahájena, zahrnuje kompletní vyčištění a vykácení porostů na základě dendrologického průzkumu. Druhá fáze zahrnuje vlastní realizaci sadových a stavebních úprav u Malé Ohrady a v Třebonicích. Práce v okolí valu u Malé Ohrady budou zahrnovat zemní práce, nové terénní úpravy, vybudování pěších komunikací, osazení navrženého mobiliáře, sadové a parkové úpravy.

Realizace projektu přispěje k rozšíření a ke zkvalitnění možností využívání dalších zelených ploch ve zmíněných lokalitách, a to nejen na  procházky, volnočasové aktivity, ale i pro relaxaci a odpočinek.

V okolí hasičského cvičiště v Třebonicích bude provedeno pokácení stávajících stromů a odstranění stávajícího porostu, dále bude provedena  plošná úprava terénu a osazení novou zelení.

Jitka Šrámková, vedoucí investičního oddělení