Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Setkání plné emocí

Koncem února proběhlo již druhé projektové setkání škol zapojených do projektu Refugees in Europe – Our Future in Motion. Pořádala ho hlavní škola projektu z německého Dreieichu, který leží nedaleko Frankfurtu nad Mohanem. Na setkání, jehož hlavním tématem byla blízká setkání s osudy reálných uprchlíků přijatých Spolkovou republikou Německo, se vydala dvojice žáků ZŠ Mládí spolu s učiteli. V souhrnu jsme na setkání měli možnost zažít dvě zásadní zkušenosti.

První se týkala kontaktu s něčím, s čím se v Čechách můžeme potkat často jen v médiích – s reálným osudem reprezentovaným člověkem – uprchlíkem, jehož příběh posloucháme a můžeme se s ním o jeho zážitcích bavit. Taková možnost byla v Německu hned dvakrát. Žáci nejprve debatovali s azylanty z Iránu a Afghanistánu a další den strávili dopoledne s vrstevníky z azylového centra, kteří v Německu čekají na administrativní vyřízení jejich žádostí. Pro všechny šlo o skutečně silné momenty, na jejichž základě si mnoho dětí začalo klást vlastní otázky a na základně informací založených na nezkreslené realitě o tématu přemýšlet.

Druhou silnou stránkou setkání byla možnost konfrontace situace uprchlíků v jednotlivých zemích zapojených do projektu (Německo, Španělsko, Francie, Anglie a ČR), které mají s touto problematikou zcela odlišné historické i současné starosti. Debata se vedla nejen mezi žáky, ale i pedagogy. Důležité pak bylo, že jsme ve všech otázkách projektu dospěli ke kompromisu, čehož si všichni velmi ceníme. Třetí projektové setkání proběhne v květnu ve Francii (Orléans).

Tomáš Klinka, garant projektu Erasmus+