Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Vítr ve vlasech nám pomůže měnit svět

V minulém STOPu jsme vás v článku Černý kůň se srdcem bojovníka informovali o možném způsobu pomoci handicapovaným cyklistům. Od autora textu jsme se ale dověděli více o Černých koních i projektu, který bychom vám teď rádi představili.

„Sdružení Černí koně bylo založeno v roce 2008,“ říká Jiří Bajer. „Společným jmenovatelem všech našich činností je sport s handicapem, konkrétně je to cyklistika a její propagace jako para sportu. Černí koně jsme proto, že závodník jako černý kůň může ve svém pelotonu navzdory svému handicapu překvapit. Na našich závodech je zajímavé a důležité, že probíhají paralelně se zdravou populací. Černí koně dokonce pořádají Český pohár handicapovaných sportovců, který má zhruba 12 závodů v horské a silniční cyklistice, v čemž jsme jediní v Evropě. Rád bych teď zmínil náš nový projekt Vítr ve vlasech, který dává dětem s handicapem možnost projet se na kole. Pro zdravé děti je to věc naprosto normální, ale pro děcko s postižením je to bez speciálně upraveného kola věc nereálná. Náš projekt tím, že je otočený úplně na ruby, zbaví rodiče přemýšlení, kde takové kolo koupit a kde na něj vzít. My totiž kola neprodáváme, ale rozdáváme. Abych byl přesný, zdarma  půjčujeme. Možná vypadáme jako parta bláznů. My ale na tom, že umožníme dětem s postižením sportovat a zapojit se tak mezi své zdravé vrstevníky, nic bláznivého nevidíme. Ta myšlenka se zrodila v hlavě našeho předsedy Tomáše Poucha a já ji považuji za fantastickou. V první fázi bychom rádi našimi koly vybavili dětské léčebny, kterých bude asi dvacet. Některé děti si je tedy budou moci vyzkoušet už tam. Když budou mít zájem věnovat se cyklistice, dostanou kolo, které nám, až z něj vyrostou, vrátí. To se týká všech dětí s postižením. Když to jejich zdravotní stav dovolí a chtěli by si cyklistiku vyzkoušet, mohou se na nás obrátit. Až těchto malých cyklistů bude větší počet, otevřeme na našich závodech i dětskou soutěžní kategorii. Možná tak odstartujeme sportovní dráhu budoucímu paralympijskému vítězi ☺. Všechny naše projekty, činnosti a aktivity jsou zdarma. Na tom, aby fungovaly, se podílí sedm lidí. Černí koně mají jen jednoho zdravého zaměstnance. My ostatní jsme vlastně z našich handicapů udělali přednost a z koníčku práci. Děláme to proto, že nás to těší a pomáháme obdobně handicapovaným. Nepatříme mezi ty organizace, které se smíří se současným stavem a čekají na milodary. My jsme těmi blázny, kteří si myslí, že změní svět. Snad i s vaší pomocí.“

Více informací i činnosti sdružení, ale také o formě, kterou můžete i vy pomoci, získáte na www.cernikone.cz, jirka@cernikone.cz, tel. 725 887 340.

Eva Černá