Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Výstava ukázala opravy pražských památek

Únor patřil v novém centru současné fotografie a videa Czech Photo Centre, které se nachází u stanice metra Nové Butovice, snímkům opravovaných pražských památek. Až do 26. února probíhala v Czech Photo Centre výstava Martina Frouze, držitele Grantu Prahy – zvláštní ceny pražského magistrátu udělované v rámci soutěže Czech Press Photo. Návštěvník výstavy měl možnost sledovat několikaletý proces oprav těch nejvýznamnějších pražských památek, jakými jsou Národní muzeum, Karlův most, Národní divadlo, Pražský hrad, ale i karlínský kostel sv. Cyrila a Metoděje či vinohradský kostel Nejsvětějšího srdce Páně architekta Josipa Plečnika.

Fotografie autor pořizoval během posledních 15 let. Ke snímkům s tematikou rekonstrukcí se přitom dostal prostřednictvím focení při povodních. A to když začal před lety pracovat pro českou mutaci National Geographic, pro niž zachycoval srpnové povodně, které poškodily mnoho objektů v centru města. Od dokumentace samotných povodní  tak jeho cesta vedla právě k dokumentaci oprav památek. K tomu se postupně v návaznosti na aktivity v rámci časopisu National Geographic Česko začala přidávat spolupráce s archeology, egyptology, památkáři, restaurátory, církví, muzejními školami a dalšími.

Martin Frouz se díky focení pražských památek dostal na spoustu zajímavých a neobvyklých míst i do neobvyklých situací. „Když se měnily sochy na průčelí Staroměstské mostecké věže, řekli mi, že můžu fotit. Ale zároveň mě upozornili, že je tam málo místa a až se budou usazovat sochy, bude potřeba každá ruka. Takže jsem musel v jednu chvíli hodit foťák na záda, pomoci tlačit sochu do výklenku a fotit jsem mohl zase až potom,“ řekl například nedávno fotograf pro portál Aktuálně.cz.

Zároveň s tímto autorem byly v Czech Photo Centre k vidění práce všech ostatních držitelů Grantu Prahy z let 1995 až 2016. S tematikou Pražská sídliště se například představil Roman Vondrouš a s netradiční kulturou ve městě Karel Cudlín. Czech Photo Centre je u výstupu z metra Nové Butovice na nově opraveném korzu, jež vede k Poliklinice Lípa.

Radek Polák, Czech Photo Centre