Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Zdravé jídlo má ve školních jídelnách zelenou

Měsíc únor byl ve vybraných školních jídelnách věnován vzdělávací akci Dny mezinárodní kuchyně. Co tento projekt, který je zaměřen na stravování školou povinných dětí, přináší? Především se jim snaží přiblížit zvyklosti cizích národů napříč celým světem, a to nejen skrz jídlo a stravovací návyky.

S nápadem uspořádat v českých školních jídelnách dny mezinárodní kuchyně přišli zástupci Asociace školních jídelen. Záštitu nad projektem převzal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Ve vybraných měsících v průběhu celého roku jsou kuchařky a kuchaři z českých školních jídelen zváni do pražské Makro Akademie, kde se prostřednictvím profesionálů učí vařit menu vybrané země. A právě únor byl věnován krásné severské destinaci – Norsku. Rozšířit své obzory a naučit se vařit čtyřchodové severské menu skládající se z potravin, které Norové milují, přijelo 25 kuchařů a kuchařek.

Za Prahu 13 se akademie zúčastnili kuchaři z FZŠ Mezi Školami a FZŠ Trávníčkova. Obě základní školy pojaly Den norské kuchyně obšírněji. Jejich projektový den se snažil dětem přiblížit Norsko, jeho obyvatele a kulturu do všech detailů. Děti se prostřednictvím svých učitelů dozvěděly základní informace o obyvatelích, krásách tamní přírody, poloze této země a o tradicích, které Norové dodržují. Díky připraveným prezentacím si mohly prohlédnout fotky krajiny, dokonce se naučily pár norských slovíček. Do programu se také samy zapojily prostřednictvím zajímavých soutěží a her. Jejich zájmu nasvědčoval i fakt, že v projektový den přišly do školy v základních barvách norské vlajky, tedy červené, modré a bílé.

Žáci FZŠ Trávníčkova si Den norské kuchyně užili 16. února. Projektem žila celá škola. Krásná skandinávská země se stala motivem činností všech tříd po celý den. Některé třídy měly své tematické dílny – cestovní kancelář či stánek s ochutnávkou norské studené kuchyně. Děti se doslova nadchly pro trollí dílnu, kde páťáci na tabletech ukazovali návštěvníkům své prezentace a pořádali besedy o Norsku během celého dopoledne. Jejich pozvání přijal vzácný host přímo z Norska, který přijel oblečený v tolik typickém svetru s norským vzorem. Děti mu kladly své zvídavé dotazy a dokonce jim přivezl ukázat sobí kůži, na kterou si mohly sáhnout. Velkým zážitkem byl také zprostředkovaný poslech písničky, kterou dětem z FZŠ Trávníčkova elektronickou cestou poslali jejich vrstevníci z Norska. „Škola se dlouhodobě snaží o vytváření zdravého školního prostředí. Důležité je i naše úsilí o zdravý způsob života, kam jednoznačně patří zdravá strava ve školní jídelně,“ řekl ředitel FZŠ Trávníčkova František Hanzal. „Snažíme se nutriční doporučení Státního zdravotního ústavu postupně zavádět do přípravy jídel. Respektujeme nutnost zařadit do jídelníčku co nejvíce čerstvých surovin s nízkým obsahem soli, potraviny bez chemie a dochucovadel, více zeleniny a ovoce,“ dodal ředitel.

FZŠ Mezi Školami uspořádala svůj Den norské kuchyně o týden později, 21. února. Pedagogové na půdě školy přivítali prvního tajemníka Velvyslanectví Norského království, pana Franka Arne Johansena, který zde zavítal společně se zástupci Městské části Prahy 13 – místostarostkou Marcelou Plesníkovou, Vítem Bobysudem – předsedou výboru pro výchovu a vzdělávání a Yvetou Kvapilovou – předsedkyní majetkového výboru. Za Magistrát hl. m. Prahy přijal pozvání Patrik Nacher, předseda výboru pro výchovu a vzdělávání. I v této škole bylo cítit obrovské nadšení z projektového dne. Na chodbách visely ilustrace základních slovíček přeložených do norštiny a spousta dalších obrázků s tematikou severské země. Děti vyplňovaly naučné kvízy a dívaly se na dokumenty mapující norskou kulturu a zvyklosti. Školu dokonce zdobil velký model vikingské lodi. Žáci si tak mohli udělat lepší obrázek o historii Vikingů – velkých válečníků a předchůdců obyvatel Norska. „Velmi vítáme projekt Dny mezinárodní kuchyně tak, jak jej Asociace školních jídelen předkládá,“ řekl ředitel FZŠ Mezi Školami Petr Vodsloň. „Jídlo ze školní jídelny, to už dávno není ona pověstná univerzální hnědá omáčka, tzv. UHO, ale jídlo připravené z kvalitních čerstvých surovin. Zaměstnanci naší školní jídelny se pravidelně školí v nových stravovacích trendech. Všeobecně podporujeme akce, které se snaží dětem dělat osvětu v oblasti zdravého stravování,“ dodal Vodsloň.

Dny norské kuchyně si užili pedagogové, jejich hosté i samotní žáci. Pomyslnou třešinkou na dortu pak byla degustace čtyřchodového menu. Kuchařům byla v rámci akademie prezentována příprava lehkých a zdravých jídel ze surovin, které jsou běžně dostupné i v Česku. Servírována byla polévka ze zeleného hrášku se šunkou a křupavými krutóny, červená řepa s jablky, ořechy a zakysanou smetanou, ryba zvaná Hejk v bylinkové krustě s omáčkou z červených paprik, brokolicí a vařeným bramborem. Jako dezert mohli přítomní ochutnat mléčnou rýži s mandlemi a ovocnou omáčkou.

Eva Libigerová