Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Změny v roce 2017 pro zaměstnance a podnikatele

Podobně jako v každém roce jsou i v roce 2017 změny, které se po finanční stránce týkají většiny z nás. Některé jsem popsal v minulém čísle a nyní uvádím další.

Elektronická evidence tržeb

Elektronická evidence tržeb byla v první vlně spuštěna od prosince 2016. Zatím se povinnost odesílání údajů o přijatých platbách na servery finanční správy vztahuje pouze na podnikatele v oblasti pohostinství a ubytování. Každá podnikající fyzická osoba, která se už do EET zapojila, si může jednorázově z daní odečíst na výdaje spojené s pořízením a provozem evidence tržeb až pět tisíc korun. Nákup pokladního zařízení, tabletu nebo mobilní tiskárny účtenek není nutné jakkoli prokazovat. Pro nárok na odpočet stačí pouze fakt, že podnikatel ve zdaňovacím období poprvé zaevidoval tržbu spadající do EET. Ti, kdo se do EET zapojili už v prosinci, si tedy budou moci pětitisícovou slevu uplatnit již za rok 2016.

V březnu letošního roku přichází druhá vlna EET, která celý systém rozšíří prakticky na všechny obchodníky přijímající platby v hotovosti, kartou či podobným způsobem. Plateb převodem na účet se naopak EET týkat nebude. K přibližně 40 tisícům subjektů, jež se do EET zapojily už loni, má letos přibýt dalších 250 tisíc podnikatelů. Ti pak budou jednorázovou daňovou slevu uplatňovat za letošní rok. Kromě toho zůstává v platnosti snížení DPH v oblasti stravovacích služeb z 21 na 15 procent. To bylo v souvislosti s elektronickou evidencí tržeb zavedeno již v prosinci.

Daňové přiznání jen na dvě strany

Každý, kdo dosud podával daňové přiznání, musel vždy vyplnit nejméně čtyřstránkový formulář. Lidé, kteří nemají příjmy z podnikání, si letos budou moci dvě strany odpustit. Rozsah informací se sice v praxi nezmění, ale zbyde méně nevyplněných míst. Využít dvoustránkový formulář pro daňové přiznání za rok 2016 mají ti poplatníci, kteří mají příjem pouze ze závislé činnosti – ze zaměstnání. Ostatní musí dále používat stávající formulář a jeho přílohy. Nový tiskopis by mohl využít až milion poplatníků podávajících daňové přiznání.

Kdo si vedle své hlavní činnosti přivydělává jako podnikatel, má příjmy z pronájmu nebo třeba z vlastní malé elektrárny na střeše domu, musí i nadále vyplňovat staré formuláře, včetně všech příloh, tedy více než čtyři strany. Nic se nemění ani pro přehledy o sociálním a zdravotním pojištění.

Srážková daň i pro nízké příjmy

Nově se bude počítat s patnáctiprocentní srážkovou daní i pro příjmy do 2 500 korun ze závislé činnosti (zaměstnání). Dosud ji lze využívat u příjmů podle dohod o provedení práce do 10 tisíc korun měsíčně, pracovník navíc nemusí z příjmu odvádět zdravotní a sociál ní pojištění.

Nově by tak mělo být jednodušší i danění těchto drobných příjmů přímo u zaměstnavatele, ať už by to bylo na základě dohody o pracovní činnosti, klasického pracovního poměru nebo třeba odměny za výkon funkce. Poplatník by v takovém případě neměl povinnost podávat daňové přiznání. Pokud by si ale chtěl daň za celý rok v přiznání uplatnit a získat tak nárok na slevy či odpočty, mohl by tak učinit.

Úlevy pro dárce a další novinky

Počínaje příjmy za rok 2017 by se mohly rozšířit výhody pro dárce krve či kostní dřeně. Také tato změna je součástí novely, která ale není zatím schválena. Pokud návrh projde, zvýšil by se odpočet od základu daně z dnešních dvou tisíc na tři tisíce korun za každý neplacený odběr krve. Dárci kostní dřeně by si nově mohli odečíst 20 tisíc za jeden odběr.

Ondřej Marek, majetkový poradce, ondrej.marek@sbelter.cz