Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Mistrovství juniorů ČR v go

Ve dnech 2.–3. března proběhne ve FZŠ Brdičkova Mistrovství juniorů ČR v deskové hře go. Tato hra stará více než 4 000 let je původem z Číny, odkud se později rozšířila do zemí východní Asie. Pro Japonce se dokonce stala pevnou součástí jejich kultury a vzdělávacího systému. Právě Japonci vytvořili již ve středověku první systém profesionálních hráčů a učitelů go.

Přes jednoduchost pravidel nabízí hra ve svém průběhu obrovské množství kombinací, různých situací, které se mohou ve hře vyskytnout. To byl hlavní důvod, proč nejdéle vzdorovala počítačům. Až teprve v roce 2016 se podařilo vytvořit program, který byl schopný porazit nejlepší hráče světa.

Mistrovství republiky juniorů se tradičně hraje ve třech věkových kategoriích, do 12 let, do 16 let a do 20 let. Nejúspěšnější hráči ve všech kategoriích získávají mimo ocenění za umístění i možnost reprezentovat ČR ve svých kategoriích na mistrovství Evropy. Mimo mistrovských soutěží proběhne v sobotu 2. března paralelně s hlavním turnajem i dětský turnaj pro začátečníky.

Mistrovství pořádá ve spolupráci s FZŠ Brdičkova Česká asociace go společně s dětským klubem PromoGo. Ten působí v Praze 13 již 11 let a jeho členové jsou pravidelnými účastníky republikového mistrovství juniorů, které mnohdy vyhráli.

Jana Hricová, hlavní organizátorka turnaje