Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Můžete nakupovat nebo třeba něco darovat

Na náměstíčku pod metrem Lužiny byl v lednu otevřen nový obchod se zajímavým názvem – Moment. Na to, co se pod „momentem“ ukrývá, jsme se zeptali ředitelky Markéty Soukupové.

Moment ČR je obecně prospěšná společnost, která od roku 2012 finančně podporuje další neziskové organizace prostřednictvím provozu sítě dobročinných obchodů pod názvem Moment charity shops. V současné době máme devět dobročinných obchodů – v Ostra vě, Karviné, Frýdku Místku. V Praze jsme první pobočku otevřeli v prosinci 2017, Na Lužinách 16. ledna, tedy před pár dny. Fungujeme jako veřejná sbírka. Všechno, co tady vidíte, jsou vlastně dary. Lidé nám nosí oblečení, nádobí, knihy, veškeré předměty, které mají doma a už je nepotřebují, ale jsou stále zachovalé a někdo si je rád koupí. My je prodáváme a zisk, který z prodeje vygenerujeme, věnujeme vybraným neziskovým organizacím, se kterými spolupracujeme.

Jak a podle čeho získané prostředky rozdělujete?

Každý obchod nese pod sebou logo konkrétní neziskové organizace. Na Lužinách máme Kola pro Afriku, což je nezisková organizace, která je nám velmi blízká, protože máme společného zakladatele Richarda Gazdu. Další obchody jsou spojeny například s neziskovkou CCBC působící na poli ochrany biodiverzity a rozvojové pomoci, s denním stacionářem pro hendikepované Žebřík, mobilním hospicem Ondrášek... Kdybych to měla nějak vyčíslit, tak v loňském roce jsme rozdělili mezi všechny „naše“ neziskovky 1 300 000 korun. Jedním z našich hlavních pilířů je vytvářet svobodné finance pro neziskový sektor. Uvedu příklad – organizace Kola pro Afriku dostala grant, aby mohla kola převézt do Gambie. Ale peníze z grantu už nemohla použít na to, aby člověk, který je tam vezl, byl očkován. Finanční prostředky od nás je možné využít bez formálních omezení. Na to, co je právě potřeba.

Cílem prodejen a e-shopu je prodat maximum věcí. A když ne?

Naším cílem je vydělat co nejvíce, abychom mohli co nejvíce pomáhat těm, kteří to potřebují. Ale upřímně – vyřazených a neprodejných věcí je hodně. Dnes už si to, co se vám nelíbí, nekoupíte, ani kdyby to bylo za dvacku. Proč taky? Já říkám: „Darujte nám to, co byste si u nás ještě sami rádi koupili“.


Zmínila jste, že neprodejných věcí není málo.

Je velká škála i módních věcí, pro které uplatnění nenajdeme. To, co je funkční, vozíme například do azylových domů, kde mohou ještě sloužit. Určitě už neprodáme věci roztrhané, vytahané, flekaté... Ty předáváme lokálním zpracovatelům odpadu k ekologické likvidaci. Ta samozřejmě není zadarmo, takže je jasné, že čím míň toho vyřadíme, tím víc ušetříme.

Vidím tady nejen oblečení, ale i hračky, kabelky, knihy, šperky... a také ceník, kde jsou pouze čtyři částky – 30, 60, 90 a 120 korun.

Cena se pozná podle barvy na štítku. Nikdo nemusí tápat a pracně hledat, kolik co stojí. Za jednu věc dáte opravdu maximálně 120 korun. Otevřeno máme každý všední den od 10 do 18 hodin, tak se k nám přijďte podívat. Můžete něco darovat nebo naopak koupit. Obě možnosti jsou pro nás skvělé.

Více na www.moment-ops.cz, Facebooku i Instagramu.

Eva Černá