Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Z deníku policie ČR

Dne 6. února došlo na parkovišti před jedním z obchodů k odcizení věcí z vozidla. Uživatel ho uzamkl dálkovým ovládáním a byl přesvědčen o tom, že vozidlo skutečně uzamkl. I přesto neznámý pachatel bez zjevného poškození vůz otevřel a odcizil řidičovy věci. V dnešní době, kterou bychom mohli nazvat dobou elektronickou, využívají zloději nedokonalosti některých zabezpečovacích systémů zejména tím, že signál dálkového ovladače vozidla vyruší jiným ovladačem na stejné frekvenci a k uzamčení vozidla pomocí dálkového ovladače potom nedojde. Vždy zkontrolujte, zda je vozidlo skutečně uzamčeno – buď tím, že vezmete za kliku, nebo vizuálně.

Jak už to bývá každou zimu, zaznamenali jsme zvýšený počet krádeží střešních boxů z vozidel. I přesto, že se policistům Místního oddělení police Stodůlky v jednom případě podařilo zjistit osobu, která se takové krádeže dopustila, apeluji na majitele vozidel, kteří tyto střešní boxy používají, aby je při návratu z hor nenechávali na střeše vozidla a uklidili je. Zloděj je úspěšný pouze tolikrát, kolikrát mu dáme příležitost.

V poslední době se množí výskyt agresivních řidičů, kteří neváhají zablokovat vozidlo a jít se mstít za domnělou nespravedlnost druhému řidiči. Jen tento měsíc jsme zaznamenali dva případy, kdy ukřivděný řidič donutil zastavit druhého, poté vystoupil a auto mu poškodil. V dnešní době, kdy pouhé přední světlo na novější vozidlo stojí přes 10 000 korun, se většina těchto škod dostane za hranici přestupku a stane se trestným činem. Takový agresivní řidič je pak trestně stíhán. Vyvarujte se takového jednání, a to i v případě, že vám někdo nedá přednost nebo se v provozu dopustí jiného nedbalostního jednání. Je to naprosto zbytečné zkratkovité jednání, kterým si akorát uškodíte. Oba dva případy spějí díky šetření policistů Místního oddělení policie Stodůlky ke svému objasnění. Poškození mají teď starosti s opravou svého vozidla a pachatelé budou čelit trestnímu řízení. V podstatě nikdo nevyhrál.

Za MOP Stodůlky npor. Lukáš Hošna