Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

2007: Šest dětských hřišť a Golem na Slunečním náměstí

Začátkem roku 2007 se redakce STOPu ptala starosty Davida Vodrážky, jaké jsou jeho priority pro následující čtyři roky. „Určitě mezi ně bude patřit řešení parkování na Velké Ohradě. Budu se snažit, aby i nadále pokračovaly výkupy pozemků v Centrálním parku a uvítal bych také, kdyby na Malé Ohradě byly nově vybudované komunikace, protože jejich stávající stav mi silně připomíná tankodrom,“ odpověděl starosta.
V úterý 30. ledna zemřela ve věku 97 let čestná občanka Prahy 13 Hilda Čiháková – Hojerová. „Opustila nás vzdělaná, statečná a obětavá žena, která celý svůj život bojovala proti útlaku a nespravedlnosti,“ napsal zpravodaj.
V obřadní síni radnice odstartoval 13. února nový cyklus hudebních večerů s názvem Třináctého na radnici, a to koncertem kytaristy, skladatele a zpěváka Jiřího Březíka. „V průběhu večera zazněly převážně jeho vlastní skladby, které oslovily a hluboce zapůsobily na každého ze zhruba stovky posluchačů,“ informoval STOP.
Ukázky zajímavé techniky přilákaly ve čtvrtek 19. dubna stovky lidí, zejména rodičů s dětmi, na Sluneční náměstí, kde se už popáté konala tradiční akce Bezpečná třináctka aneb Bezpečnost zajištěna. „Velký zájem vzbudila letošní premiérová účast kamionu Golem Zdravotnické záchranné služby hl. města Prahy, hlavním magnetem však zůstalo přistání policejního vrtulníku,“ uvedl zpravodaj. Tentýž den otevřel starosta David Vodrážka nové hřiště uvnitř vnitrobloku při Amforové ulici, jehož dominantou se stala lezecká stěna ve tvaru brány. „Dále zde byly zabudovány prolamovací kladina, čtyřhoupačka, prolézačky se šplhací sítí a skluzavkou či pískoviště s domečkem pro nejmenší děti,“ doplnil STOP. Na podzim přibyla ještě další hřiště ve vnitrobloku ulice Bellušova a při ulici Kovářova a do konce roku se otevřela také tři nová hřiště na Lužinách.
Velkou pozornost si získala akce k letnímu slunovratu zaměřená na likvidaci plastů. Na výzvu radnice Prahy 13 nasbírali žáci sedmi místních škol více než 2 000 plastových lahví, ze kterých tým každé školy slepil funkční plavidlo dle vlastní fantazie. „Ve čtvrtek 21. června se všechna družstva sešla u retenční nádrže v Centrálním parku, aby prokázala plavbyschopnost lodí a poté je ekologicky zlikvidovala,“ stojí ve zpravodaji. Pobočka Městské knihovny v Praze sídlící v Kulturním domě Mlejn se začátkem října jako pětatřicátá v pořadí připojila na elektronickou databázi Městské knihovny. A ZŠ Mládí, nejstarší škola Prahy 13, se po dobudování podkrovních učeben dočkala i nových plastových oken a rekonstrukce fasády. „V průběhu letních prázdnin a části podzimu pracovala stavební f irma na obou budovách školy. Celá akce stála více než 18 milionů korun,“ uvedl STOP.

Robert Šimek