Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Čáry máry v Klausovicích

V prvním únorovém týdnu všechna oddělení školní družiny ZŠ Klausova odcestovala z nádraží 9 a 3/4 do kouzelnické školy. Vylosovali jsme si svou kolej, vyzdobili třídy, vyráběli kouzelnické hůlky, zlatonky, neviditelné mapy, záložky do knihy, poštovní sovy a létající košťata.
Všechny naše obvyklé činnosti a hry jsme zakomponovali do kouzelnické školy v Bradavicích, oblékali si neviditelný plášť, hledali kámen mudrců a učili se základy kouzelnického umění.
Vyprávěli jsme si příběh čaroděje Harryho Pottera, zhlédli části filmu Harry Potter a kámen mudrců, při vyrábění poslouchali audioknihu či hudbu z filmu a při odpočinku si četli z knihy. Vyprávěli jsme si zajímavosti o spisovatelce J. K. Rowlingové, popisovali vlastnosti hlavních hrdinů. Na YouTube jsme si našli vystoupení našich i světových kouzelníků a iluzionistů, poté si kouzelnická vystoupení vyzkoušeli před třídou. Nechyběl kouzelnický duel, kdy čarodějnice a čarodějové soutěžili ve famfrpálu a ve znalostech zaklínadel. Sladká odměna byla nejen pro vítěze, nakonec vítězové byli všichni, kteří se s námi na tento dlouhý výlet vydali.
Vyvrcholením tohoto týdne se stal pátek, kdy všichni žáci i učitelé v rámci projektu Hrdá škola přišli do školy v kouzelnickém převleku a celá naše škola se přeměnila ve Školu čar a kouzel v Klausovicích. Hned ráno jsme v rozhlase slyšeli hlášení pana ředitele o stavu školy po jeho pravidelném proletu po budově školy, místo obvyklého zvonění nám hrála hudba z filmu. Využili jsme odborné učebny na hodinu lektvarů, pěstování mandragory a úložiště košťat. Dětem jsme rozdávali letax, varovali před Azkabanem a stanovištěm mozkomorů, které bylo jen kousek od naší jídelny. Velmi nás potěšilo, že i v tomto nesnadném čase mají naši žáci a rodiče pořád smysl pro humor a sounáležitost.
Naši malí kouzelníci byli pouze žáčci prvních a druhých tříd. Až se nám vrátí do školy i naši ostatní žáci, do Bradavic se i s nimi určitě zase vypravíme.

Zuzka Šimánková a Petra Jarošová