Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Co s penězi, které vám ušetří daňové novinky?

Se začátkem nového roku došlo k celé řadě změn, které se týkají našich financí. Zákonodárci na poslední chvíli a ve spěchu schválili daňové úpravy, díky nimž zůstane zejména zaměstnancům více peněz v peněžence. Podívejme se tedy na vybrané novinky a jejich dopady v praxi.
Od ledna se ruší tzv. superhrubá mzda, ze které se dosud vypočítávala daň z příjmů. Základní sazba zůstává na 15 procentech, což ale reálně znamená nižší daň, protože zároveň klesne i daňový základ. Vyšší sazba 23 procent se bude uplatňovat v případě měsíčního příjmu 141 764 Kč a více a nově se bude týkat nejen příjmů ze zaměstnání a podnikání, ale také z pronájmu či kapitálového majetku. Zavedení vyšší sazby nahradilo solidární daň. Už tak vysoký schodek státního rozpočtu, který je pro rok 2021 naplánován na 320 miliard Kč, tedy ještě vzroste a překoná hranici 400 miliard Kč. To v budoucnu nejspíš povede ke zvýšení daňové zátěže a zhoršení postavení České republiky na mezinárodních finančních trzích. Ani jedno není dobrá zpráva, třebaže se krátkodobě může faktické snížení daní pro zaměstnance zdát pozitivní.
Spolu se zrušením superhrubé mzdy dochází k navýšení základní daňové slevy na poplatníka, která se bez ohledu na inflaci neměnila už více než deset let. Zatímco dosud si každý poplatník mohl daňový základ snížit o 24 840 Kč, letos to bude 27 840 Kč a pro rok 2022 se počítá s hodnotou 30 840 Kč. Na rozdíl od zrušení superhrubé mzdy se zvýšení daňové slevy týká všech poplatníků, tedy i osob samostatně výdělečně činných.
Právě podnikatelé se do 11. ledna mohli rozhodnout, zda vstoupí do nově zavedeného režimu paušální daně. Na první pohled tato možnost vypadá lákavě – sníží se totiž značná administrativní zátěž a odpadne riziko kontroly z finančního úřadu. Místo dosavadních odvodů České správě sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovně a finanční správě může podnikatel odvést jedinou, paušální dávku ve výši 5469 Kč měsíčně. Odpadne povinnost podání daňového přiznání i přehledů o příjmech a výdajích. Možných úskalí je však hned několik. Po vstupu do paušálního režimu ztrácí poplatník možnost jakýchkoli odpočtů, slev a bonusů. Jeho příjmy také nesmějí překročit hranici 1 milionu Kč ročně a omezení se uplatňují i v případě, že kromě samostatné výdělečné činnosti pracuje na dohodu o provedení práce či o pracovní činnosti.
Už jen s ohledem na tyto skutečnosti se paušální daň velké části živnostníků finančně nevyplatí. Navíc je zde další velká neznámá, na kterou dosud nikdo nedal odpověď. Není vůbec jasné, jak budou banky posuzovat příjmy těch, kteří budou od příštího roku žádat o hypotéku. K této otázce se zatím vyjádřila jediná banka s tím, že jistější je, aby žadatel podával daňové přiznání, tedy nevstupoval do paušálního režimu. Je pravděpodobné, že postavení žadatele o úvěr, který je zároveň osobou samostatně výdělečně činnou, se po zavedení této novinky ještě zhorší. Už nyní mají ti, kteří své příjmy zdaňují pomocí výdajového paušálu, nevýhodu oproti zaměstnancům, kde je prokázání a uznání příjmů pro banku velice snadné. Daňový paušál nejistotu bank ve vztahu k příjmům podnikatelů prohloubí. Pokud podnikáte a současně uvažujete o pořízení nemovitosti pomocí hypotečního úvěru, je vstup do paušálního režimu hodně riskantním rozhodnutím.
Letošní rok také přinese zvýšení vybraných sociálních dávek a slev. V nejbližší době by mělo být schváleno navýšení limitu pro přiznání přídavků na dítě, a to na 3,4násobek životního minima rodiny. Daňová sleva za umístění dítěte do předškolního zařízení (tzv. školkovné) může nově dosáhnout až 15 200 Kč ročně. O 600 Kč vzroste minimální mzda a průměrný důchod dosáhne 15 336 Kč.
Uvedené změny přinesou řadě z nás vyšší příjmy. Ušetřené peníze ale není vhodné nechat ležet na účtech, protože je dennodenně znehodnocuje inflace. Pokud máte zájem o rady, kam volné prostředky výhodně ukládat, neváhejte se obrátit na finančního poradce.

Ondřej Marek, Ladislav Zemánek,
Stone&belter, ondrej.marek@sbelter.cz