Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kalendář akcí březen 2021

Vzhledem k měnící se epidemiologické situaci není vyloučeno, že některé z akcí a aktivit budou odloženy nebo zrušeny. Všichni ale  věříme, že to co nejdříve bude naopak. Sledujte, prosím, aktuální informace na webových stránkách organizátorů nebo pořadatelů akce a také na www.praha13.cz.

Úterky od 9. 2. • 11.00 – 12.00

Anglická konverzace 50+ on-line

Městská knihovna Praha, pobočka Stodůlky, Kovářova 4/1615
Každé úterý vás zveme na on-line Anglickou konverzaci pro mírně a středně pokročilé, která se řídí heslem Vesele, vesele život musíš brát. Je  určena pro účastníky ve věkové kategorii 50+. Přihlášky zasílejte na e-mail stodulky@mlp.cz, kde získáte podrobnější informace. Kapacita konverzace je omezena. Ničeho se nebojte, těšíme se na vás.

Pondělí 1. – pátek 12. 3.

Z obrazu ven

Atrium radnice, Sluneční nám. 13, Nové Butovice
Na výstavu s názvem Z obrazu ven srdečně zve FZŠ Brdičkova.

Pondělí 1. – středa 31. 3.

On-line Dny otevřených dveří

Základní škola Mohylová, Lužiny
Zatímco v předešlých letech bylo možné navštívit naši školu během dní otevřených dveří, doba kovidová nám jako novinku přinesla prezentaci téže školy v podobě, která by se mohla nazývat „Dny otevřených oken“. Po celý březen stačí otevřít to správné okno v internetovém prohlížeči a nechat se po školní budově i zahradě provést žáky druhé třídy, kteří natočili video o tom, kde se učí i kam si rádi chodí hrát a odpočívat.

Středa 3. 3.

Den otevřených dveří on-line

Základní škola Klausova, Velká Ohrada
Protože současná protiepidemická opatření nám nejspíš nedovolí vás osobně uvítat a na Dni otevřených dveří vám představit chod naší školy, tak vám touto cestou nabízíme alespoň virtuální návštěvu školy, která bude na webových stránkách poprvé otevřena 3. března. Více během února na www.klausovazs.cz.

Pondělí 8. 3.

Otevřeme dveře virtuálně

Mateřská škola, Ovčí hájek 2177, Nové Butovice
Od pondělí 8. března vás srdečně zveme na malou virtuální prohlídku naší mateřinky, které se můžete zúčastnit na našich webových stránkách www.msovcihajek.cz. Zároveň bychom vám rádi odpověděli na všechny dotazy. Můžete nás kontaktovat na tel. 603 163 083 každou březnovou středu (10., 17., 24. a 31. 3.) od 10.00 do 14.00, písemně na reditelka@msovcihajek.cz. V každém případě sledujte naše webové stránky, kde budeme aktualizovat informace týkající se zápisu, dne otevřených dveří, první schůzky atd. Budeme se na vás těšit.

Středa 10. a čtvrtek 11. 3.

Dny otevřených dveří

FZŠ Trávníčkova 1744

středa 10. 3.

  • 16.30 – 17.00 Školní zralost
  • 17.15 – 18.00 Prezentace výukových metod čtení

čtvrtek 11. 3.

  • 16.30 – 17.15 Prezentace výukových metod matematiky
  • 17.30 – 18.00 Diskuze s vedením školy


Program bude probíhat on-line. Přihlašovat se můžete na www.zstravnickova.cz, kde najdete přihlašovací formulář.

Pondělí 15. – středa 31. 3.

Budoucnost Slunečního náměstí

Atrium radnice, Sluneční nám. 13, Nové Butovice
Institut plánování a rozvoje hl. města Prahy (IPR) představí veřejnosti návrh architektonicko-urbanistické studie Slunečního náměstí i navazující pěší třídy. K urbanistické studii budete mít možnost se vyjádřit prostřednictvím on-line dotazníku dostupného na  www.iprpraha.cz/slunecni-namesti. Podněty bude možné odevzdat i v průběhu výstavy. Více na str. 2.

Pondělí 22. – středa 24. 3.

Anglické velikonoční hádankobraní

Základní škola Mohylová, Lužiny
K oblíbeným činnostem žáků při výuce angličtiny patří vymýšlet si navzájem anglické hádanky a kvízy. Ve dnech před velikonočními prázdninami děti připraví anglické úkoly a hádanky s velikonoční tematikou nejen pro své spolužáky, ale také pro libovolné zájemce. Najdou je v zavařovacích sklenicích rozmístěných v okolí školy.

BOTANICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

Trojská 800/196, Praha 7 – Troja

Čtvrtky 21. 1. – 18. 3.

Cyklus přednášek

Také letos pořádá botanická zahrada oblíbené přednášky odborníků. Budou probíhat každý čtvrtek on-line. Celý rok 2021 se ponese v duchu jedovatých rostlin. Témata přednášek jsou tedy zaměřená na botaniku, jedovatost, fytotoxikologii, vlivy jedů na člověka, travičství. Přednášet na daná témata budou odborníci nejen z botanické zahrady, ale i z dalších odborných organizací. Vysílat budeme přes platformu Teams. Pokud to omezení povolí, bude možnost přijít i do zahrady. Vstupenky lze zakoupit nejpozději v den konání přednášky do 12.00 na www.botanicka.cz. Zakoupením vstupenky na přednášku za 100 Kč podpoříte naši zahradu v této nelehké době, získáte možnost připojit se na vybranou přednášku a jednorázový vstup do venkovních expozic.

Čtvrtek 4. 3.

Jak orchideje lákají opylovače

Orchideje jsou počtem druhů největší čeledí rostlin, která roste na všech kontinentech kromě Antarktidy. Známé jsou především díky jedinečné stavbě svých květů. Ty jsou u drtivé většiny orchidejí určeny k tomu, aby přilákaly určité opylovače a přiměly je k přenesení pylu na jinou rostlinu. Některé druhy za to dávají opylovačům odměnu, například nektar.

Čtvrtek 11. 3.

Vybrané druhy dřevin Appalačského pohoří

V říjnu roku 2019 uspořádala Botanická zahrada Praha expedici do východní části Spojených států amerických, do Appalačského pohoří.  Během úžasné cesty od jihu až po nejsevernější část v Marylandu procestovali naši botanici tyto hory křížem krážem od nejnižších poloh až po vrcholky hor. Během přednášky vám kurátor dřevin mírného pásma Tomáš Vencálek představí stromy, které možná známe i z českých parků.

Čtvrtek 18. 3.

Jedovaté rostliny ve sbírkách trojské botanické zahrady

Všichni známe příběhy otrávených šipek, odvarů z bolehlavu  či durmanu nebo pokrmů ze špatně připravených fazolí. Možná máte na zahradě nebo v bytě jednu jedovatou rostlinu vedle druhé a ani o tom nevíte. Naše přednáška uvádí celoroční téma jedovatých rostlin v naší přírodě i zahradě. Pojďte s námi prozkoumat tajemství nebezpečných rostlin.

Pokud to situace dovolí a botanická zahrada bude opět otevřena, budou se přednášky konat i naživo v bistru Botanická na talíři.

Další plánované akce v roce 2021

Motýli:

  • 30. 4. – 13. 6.

Výstava sukulentů:

  • 11. 6. – 11. 7.

Výstava orchidejí:

  • 16. 9. – 3. 10. – nový termín!


Více informací o veškerých akcích a novinkách najdete na www.botanicka.cz, info@botanicka.cz, tel. 234 148 111.

CZECH PHOTO CENTRE

Seydlerova 2835/4, Nové Butovice

Středa 17. 2. – pondělí 15. 3.

Nežádoucí okamžiky

Venkovní výstava Nežádoucí okamžiky na korzu v Nových Butovicích se zaměřuje na manipulaci a cenzuru ve fotožurnalistice. Čerpá zejména z bohatého fotografického archivu ČTK, ale také dalších zdrojů. Veřejnosti představuje slavné i méně známé snímky, které byly v minulosti z ideologických důvodů retušovány či po určité období zakázány. Výstava na 134 fotografiích ukazuje jednotlivé etapy moderních českých dějin prostřednictvím snímků, které bylo v určitých historických epochách zakázáno publikovat. Největší část je věnována období komunismu, k  vidění jsou ale také snímky předválečné či z období druhé světové války. Svébytný prostor je pak věnován fotografiím retušovaným nebo jinak výrazně upraveným, včetně ukázek podobných praktik v zahraničí.

Úterý 2. 3. – neděle 25. 4.

Soutěž zahajuje výstava izraelského fotografa

Jako tradičně i tento rok představíme tvorbu jednoho z porotců. Jubilejní pátý ročník soutěže Czech Nature Photo zahájí výstava (dle nařízení  vlády) fotografa přírody Boaze Amidrora. Výstava vznikla za podpory Velvyslanectví Státu Izrael v České republice, pokud epidemiologická situace dovolí výstavu zahájí osobně izraelský velvyslanec Daniel Meron a 4. března bude doprovozena autorskou přednáškou. Izraelský  fotograf Boaz Amidror fotografuje od svých patnácti let, z toho posledních deset let profesionálně. Na výstavě bude představeno přes třicet  fotografií zvířat z izraelské přírody. Návštěvníci uvidí různé druhy ptactva a dalších živočichů. V případě, že bude galerie otevřena, platí  následující otevírací doba: úterý až pátek vždy od 11.00 do 18.00 hodin a o víkendu od 10.00 do 18.00 hodin. Základní vstupné činí 80 a snížené 40 korun.

Středy 3. 3. – 7. 4. • 11.00 – 14.00

Fotografický kurz pro seniory: kompoziční pravidla

On-line kurz je určen pro studenty – seniory (nad 60 let) se zájmem o kompozici ve fotografii. Je zaměřen na získání pokročilejších znalostí teorie fotografické kompozice a navazuje na kurzy Fotografování 1 – 4 a je určen především studentům, kteří již některý z kurzů absolvovali. Jeho obsahem jsou základní, ale především pokročilejší kompoziční zásady.

Program kurzu:

  • Kompoziční prvky
  • Kompoziční pravidla
  • Kompozice v praxi

Vstup zdarma. Povinná registrace – kontaktní formulář, cp@czechphoto.org, tel. 608 875 556.

Kontakty a další informace na www.czechphoto.org.

DŮM DĚTÍ A MLÁDEŽE STODŮLKY

Chlupova 1800

Rodina v akci

To jsou aktivně strávené víkendy v DDM Stodůlky pro celou rodinu!

Pro dospělé:

Pátek 12. 3. • 18.00 – 20.00

Španělská konverzace

Pro začátečníky i mírně pokročilé. Vhodné pro dospělé a děti od 15 let.

Sobota 13. 3.

  • 9.30 – 11.30 – Anglická konverzace – začátečníci
  • 12.00 – 14.00 – Anglická konverzace – mírně
  • 8.30 – 10.30 – Funkční strečink
  • 11.00 – 12.30 – Bodystyling


Pro děti:

Sobota 13. 3. • 8.30 – 12.30

Věda Z – Chemická laboratoř

Chceš si vyrobit vlastní krystal, nebo zkoumat povrchové napětí, udělat z vajíčka hopík? To a mnohé další můžeš zažít.

Středa 31. 3. – čtvrtek 1. 4. • 18.30 – 8.30

Stodůlecká hvězdná noc II

Tradiční přespávání v domě dětí. Program pro děti ve věku 7–10 let bude zaměřen na vesmír a hvězdy. Akce navazuje na příměstský tábor o pololetních prázdninách. V případě, že by se z důvodu epidemiologické situace akce nemohly konat přímo v DDM, proběhnou on-line.

Webináře na míru

I v březnu nabízíme rodičům možnost připojit se na naše webináře. Zúčastněte se prvního semináře a účast na druhém od nás máte jako  dárek. Webináře jsou realizovány v aplikaci Google Meet. Kontaktní osoba: Dagmar Eckhardtová, tel. 608 973 949 nebo info@ddmstodulky.cz.

Pondělí 1. 3. • 19.00 – 21.00

Jak pomoct dětem řešit jejich trápení

Podíváme se spolu na nejčastější dětská trápení od těch nejmenších dětí až po pubertu. Cena 350 Kč /290 Kč pro členy klubu RaDka. Přihlášení na www.ddmstodulky.cz. Kapacita omezena.

Pondělí 15. 3. • 19.00 – 21.00

Jak si poradit s hněvem dětí

Vzteká se občas vaše dítě nepřiměřeným způsobem a nevíte si s ním rady? Nebo se vaše dítě naopak nevzteká vůbec? Zdarma pro členy  klubu RaDka a účastníky webináře Jak pomoct dětem řešit jejich trápení. Tento webinář je realizován v rámci Projektu Šablony II pro Dům dětí a mládeže Stodůlky a je financovaný MŠMT Šablony II. Přihlášení na www.ddmstodulky.cz. Kapacita omezena.

Více info a možnost přihlášení na akce na www.ddmstodulky.cz, tel. na recepci – 251 620 266, 605 920 279.

TŘINÁCTKA – KŘESŤANSKÉ CENTRUM LUKA

Mukařovského 1986, (zastávka metra Luka)

Pondělky • 16.30 – 18.00

Dětský klub Savana

Křesťanský klub pro děti od 6 do 11 let (po první třídě ZŠ). Další info na www.klubsavana.webnode.cz. Vzhledem k současné situaci schůzky probíhají on-line, nicméně už teď se můžete přihlásit na letní stanový tábor (tábořiště Raspenava – Folbrechtova louka, Frýdlant v Čechách). Letos děti čeká tábor z prostředí chudého středověkého městečka v království Segobridů, jehož obyvatelé však významně zasáhnou do historie celého království. Veškeré info a přihláška na https://forms.gle/J3VsG9KFWcXHT6ow6.

Úterky • 19.30 – 20.45

Objevování bible

Na kurz Objevování křesťanství navázaly od ledna večery Objevování Bible. Kdokoli by chtěl porozumět životu a osobě Ježíše je zván každé úterý na diskuze nad jednotlivými kapitolami evangelia podle Lukáše. Zatím se takto schází kolem deseti lidí. Setkání probíhají on-line, připojit se dá jakékoli úterý. Odkaz na Zoom bude zaslán z adresy alfa13ka@gmail.com.

Sobota 27. 3.

Řekl Mojžíš jednou lidu svému... aneb Výprava za židovskými kořeny Velikonoc

Známá píseň pokračuje: "... přišel čas, dnes v noci tiše vytratí se každý z nás..." Tuhle noc si Židé každý rok připomínají svou největší slavností – sederovou večeří. Na stole leží osm pokrmů, každý nese nějaký příběh. Jaké pokrmy to jsou a jaké příběhy vypráví? Proč maminky schovávají  kousek pečiva v kuchyni a děti ho hledají? A jak souvisí sederová večeře s "našimi" Velikonocemi? Pojďte to s námi objevit. Podle  epidemiologické situace bude mít akce podobu výpravy do přírody v okolí Prahy 13 nebo on-line setkání. Přihlašujte se do neděle 21. 3. na www.celymsrdcem.cz/vylety. Výlety pro děti 5–11 let a jejich rodiče pořádá vznikající Škola Celým srdcem. Děti čekají aktivity, hry, příběhy a nové poznatky. Výlety jsou zdarma.

Informace o dalších aktivitách na www.13ka.cz.

ZOOLOGICKÁ ZAHRADA HL. M. PRAHY

U Trojského zámku 120/3, Praha 7

Sloní princezny ze Zoo Praha už zvládají základní veterinární trénink

I přesto, že je v současné době areál Zoo Praha uzavřen, každodenní práce se zvířaty se nezastavila. Chovatelé slonů indických se například  intenzivně věnují tréninku slůňat – Lakuny a Amalee. Sloním samičkám je právě deset a devět měsíců a i při tréninku se jasně ukazuje rozdíl v jejich povahách. Klidná Lakuna dělá velké pokroky, čilá Amalee zatím chovatelům ráda utíká.

Zoo Praha odchovala vzácného papouška orlího

Z vůbec prvního odchovu trichy orlího v zoologických zahradách v kontinentální Evropě se raduje Zoo Praha. Po celém světě se tito vzhledem velmi zvláštní papoušci chovají v zoo jen vzácně. Mládě odchovávané v zázemí musí chovatelé krmit každých pět hodin. Trichové mají na svém jídelníčku hlavně ovoce. I proto je jejich hlava částečně lysá – díky tomu si neumažou peří sladkými šťávami.

Bližší informace získáte na tel. 296 112 111, pr@zoopraha.cz, www.zoopraha.cz, www.facebook.com/zoopraha.

Kalendář akcí připravila Eva Černá