Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kultura za zavřenými dveřmi

Rok 2020 nebyl pro živé umění příliš příznivý. Slova zrušeno, náhradní termín nebo omezená kapacita se stala nechtěným zaklínadlem kulturních událostí. Ani v KD Mlejn tomu nebylo jinak. Mnohé z přesouvaných koncertů a divadelních představení se přehouply až do roku 2021 a vládní nařízení, která se často střídala rychleji než diváci v hledišti, několikrát zatočila i s pravidelnými kurzy.
Nejen kultuře tak loňský rok připomněl, že stejně jako v přírodě snáz přežije ten, kdo se přizpůsobí novým podmínkám. Technici se naučili šít roušky, akrobaté se přesunuli ze šál a hrazd na střechu, hlediště se proměnilo ve studio pro živé vysílání, pohybové kurzy přesídlily do on-line prostředí a z kanceláří se na pár měsíců stala výrobna recyklovaných notýsků ze starých plakátů.

Přestože začátek roku 2021 navenek nevypadá o moc lépe, ve všech mlejnských sálech se něco děje. V průběhu ledna a února se zde během rezidenčních pobytů vystřídalo pět souborů, z jejichž práce vám nově na mlejnském Facebooku přinášíme video upoutávky. Abychom však nezůstali jen na povrchu, krátká videa doplníme sérií podcastů, v nichž samotní umělci reflektují tvůrčí proces a lákají posluchače na chystané premiéry. Těšit se můžete na německou artistku Janu Korb, švýcarkskou vzdušnou akrobatku Stéphanie N'Duhirahe, AirGym Art Company, Alžbětu Tichou nebo československé duo Veronika Smolková a Lenka Švolíková, které ve Mlejně právě chystá novou loutkovou pohádku.
Na začátku března bychom v Centrálním parku rádi odstartovali velkou cestovatelskou hru, která malé i velké zavede na místí bájnou horu „Makču Pikču“. Cestou k ní musí každý průzkumník zdolat italské jezero, vyhrát závod s větrem nebo se na chvíli stát mistrem japonského bojového umění. Pro větší pak v městské džungli studůleckého sídliště chystáme parkourovou hru, v níž se s pomocí instrukcí zkušeného lektora pokusí pokořit dosud možná nepovšimnuté výzvy architektů a designérů městského mobiliáře.
Na letní měsíce opět připravujeme oblíbené příměstské tábory. Zájemci se už nyní mohou registrovat na jeden ze čtyř prázdninových týdnů. Tři z nich budou tradičně zaměřené na nový cirkus, poslední, zbrusu nový, pod vedením zkušených lektorek propojí hudbu, tanec a nový cirkus.
Zájemce o výtvarné kurzy zveme k nahlédnutí do dočasné galerie, která za proskleným vstupem do foyer láká kolemjdoucí na výstavu prací studentů keramického kroužku. Všichni však pevně věříme, že na jaře se dveře Mlejna konečně otevřou a setkáme se s vámi živě na koncertě Karla Plíhala, Festivalu sólové tvorby pro děti nebo mezinárodním festivalu současného cirkusu Fun Fatale.

Eva Roškaňuková