Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Nežádoucí okamžiky v Nových Butovicích

Na korzu v Nových Butovicích je do 15. března volně přístupná fotografická výstava nazvaná Nežádoucí okamžiky. Zaměřuje se na manipulaci a cenzuru ve fotožurnalistice a čerpá zejména z bohatého fotografického archivu ČTK, ale také dalších zdrojů. Na 134 fotografiích představuje slavné i méně známé snímky, které byly v minulosti z ideologických důvodů retušovány či po určité období zakázány. Oficiálního zahájení výstavy se účastnili zástupci ČTK – šéfredaktorka Radka Marková a šéfredaktor fotobanky Petr Mlch, ředitelka Czech Photo Veronika Souralová a starosta David Vodrážka.

„Jsem velmi rád, že se podařilo výstavu umístit do veřejného prostotu a v době, kdy se do galerií a výstavních síní nemůžeme podívat, ji tak všem zpřístupnit. Vystavené fotografie nám připomínají historii i to, jak jednotlivé režimy do dokumentace zasahovaly. Je to skvělá příležitost nejen pro příjemnou procházku, ale také pro zamyšlení.

Děkuji organizátorům za nadšení, se kterým se současnými omezeními, stále pracují,“ řekl starosta David Vodrážka. „Kultura je na tom v době pandemie velice špatně a v galerii Czech Photo Centre se snažíme, aby i v čase zavřených galerií místní lidé neztratili kontakt s uměním. Proto jsme rádi, že se spolupráce s ČTK již potřetí povedla a můžete představit venkovní expozici Nežádoucí okamžiky,“ dodala ředitelka Czech Photo Veronika Souralová. Více informací o výstavě na www.ctk.cz/nezadouci-okamziky.

Lucie Steinerová