Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Soví 100pou v březnu

V březnu přichází v rámci oslav 30. výročí Domu dětí a mládeže Stodůlky na řadu oddělení Art aktivit, techniky a robotiky. Těšit se můžete na škálu nejrůznějších aktivit, kde bude zastoupena hudba, výtvarná tvorba, multimédia, šifrovací soutěž po Stodůlkách či technické a modelářské aktivity.
Bude probíhat výtvarná soutěž na téma Hnízdo, které se mohou zúčastnit všichni, kteří rádi tvoří a výtvarku mají rádi. Navštěvování nějakého tvořivého kroužku není podmínkou a soutěž je otevřená i pro ty, kteří kroužky v DDM Stodůlky nenavštěvují vůbec, zapojit se mohou děti a žáci z mateřských a základních škol ve Stodůlkách.
Techniku i formát necháme na vás. Nabízí se kresba, malba, kombinovaná technika, koláž, grafika, digitální kresba. Nemusíte ale zůstat pouze v ploše, kdo si troufne, klidně může vytvořit i nějaký objekt či plastický obraz. Kdo rád fotí, může nafotit sérii fotografií. Třeba při procházce v přírodě naleznete nějaká zajímavá zákoutí a hnízda, která budou stát za zdokumentování. Nebo si přímo v přírodě můžete vytvořit své vlastní hnízdo z přírodních materiálů, které dané místo bude nabízet – v takovém případě mluvíme o tzv. land artu a ke zdokumentování slouží fotografie či video. Fantazii se meze nekladou a určitě to zvládne každý.
Své výtvory vyfotografujte a zasílejte nejpozději do 30. dubna na adresu soutez@ddmstodulky.cz. Vždy uveďte název díla, jméno a příjmení autora, věk a e-mailový kontakt. Za účast si vyzvedněte v recepci další soutěžní sovolepku. Všechny fotografie na téma Hnízdo najdete v květnu v Galerii na plotě DDM Stodůlky.
Pro zdatné hudebníky bude probíhat hudební soutěž Doremifa. Pro ty, kteří mají hudbu rádi, ale netroufnou si soutěžit, bude hudební výzva, které se může zúčastnit opravdu každý a kde fantazie a originalita bude mít neomezené možnosti. Věděli jste, že můžete hudbu ztvárnit pomocí šustivého pytlíku, struhadla nebo třeba pokliček? Z dalších aktivit se můžete těšit třeba na hudební pexeso, každý týden si budete moct vyrobit nějaký netradiční hudební nástroj a místo bude i pro retrospektivu hudebních táborů, muzikálů a koncertů.
Dobrodružné povahy jistě bude bavit šifrovačka Po 13. rovnoběžce. Ta vás provede různými místy ve Stodůlkách, na kterých budete luštit nejrůznější šifry, jejichž správné vyřešení vás vždy pošle na další místo. Za pomocí mobilů a map tak poznáte Stodůlky z trochu jiné perspektivy.
V Centrálním parku vedle Kuželkárny před dřevěnou sovou nabízíme všem obyvatelům Prahy 13 ve spolupráci s Odborem životního prostředí MČ Prahy 13 společnou výzdobu jarních stromů s vajíčkovými vzkazy. Přineste i vy vejce se vzkazem a zavěste na strom. Ke zdobení využijte vejce vyfouklá, polystyrenová či plastová a ozdobte je tím, co vydrží venku a přidejte nějaké krásné přání. Po Velikonocích všechny kraslice uklidíme, nafotíme a všechny vzkazy zveřejníme.
Aktivit bude hodně těšit se můžete na 3D vizualizaci domečku, pohled do zákulisí jarní dílny a pokud to situace dovolí, nebudou chybět keramické a výtvarné workshopy.

Erika Mikanová