Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

2017: Triumf hokejbalistů a nová školka U Stromu

Poslední lednový den roku 2017 zasahovali na základě žádosti o pomoc strážníci z okrskové služebny Nové Butovice v budově Úřadu městské části Praha 13. „V jedné z kanceláří odboru sociálních věcí se choval velmi agresivně mladý muž. Poškozoval zařízení a vyhrožoval přítomným pracovnicím. Strážníkům se ho podařilo zadržet až před budovou,“ uvedl vrchní komisař Tomáš Navrátil.

V březnovém čísle STOPu vyšel první díl seriálu Třináctka rok po roce, který přibližuje posledních 50 let Prahy 13. Navázal tím na oblíbenou rubriku Z kroniky Stodůlek Františka Vlasáka.

Základní umělecká škola Stodůlky oslavila 55 let. „K tomuto jubileu uspořádala 9. března v KD Mlejn slavnostní koncert, na němž si návštěvníci mohli poslechnout lidový sbor Melodika, swingový orchestr Big Band, dětský pěvecký sbor Stodůlky i flétnový soubor,“ informoval zpravodaj.

Ve středu 5. dubna předal starosta David Vodrážka dobrovolným hasičům SDH Stodůlky nový hasičský vůz. „Cisternovou automobilovou stříkačku pořídila Praha 13 z dotace 7,5 milionu korun, kterou obdržela od Magistrátu hl. města Prahy,“ stojí ve STOPu.

Lužinský klub HC Kert Park Praha vyhrál poprvé v historii hokejbalovou extraligu, když při cestě za titulem porazil oba loňské finalisty Pardubice a Kladno. „Martin Kruček navíc získal cenu pro nejužitečnějšího hráče vyřazovacích bojů, pojmenovanou po tragicky zesnulém hokejbalistovi Liboru Topolánkovi,“ napsal zpravodaj.

Prvního září byla v Nových Butovicích otevřena nová Mateřská škola U Stromu. „Původně nevyužívané a chátrající sportovní centrum na Ovčím hájku se díky finanční podpoře magistrátu a využití dotace z operačního programu Praha – Pól růstu ČR proměnilo na moderní předškolní zařízení pro děti od dvou let,“ informovala zástupkyně starosty Marcela Plesníková.

Ve středu 13. září bylo zprovozněno zrekonstruované dětské a sportovní hřiště v Zázvorkově ulici. „Jeho dominantou je lokomotiva doplněná bezpečnou houpačkou (tzv. hnízdem), kolotočem, péráky a novým pískovištěm,“ uvedl STOP. V září byla dokončena také část revitalizace zeleně, díky které vznikl při ulici K Sopce nový park s názvem Malá Ohrada.

Fakultní základní škola Brdičkova otevřela ve středu 8. listopadu zrekonstruovanou školní kuchyni a jídelnu. „Celková investice ve výši 43 milionů korun posloužila na moderní vybavení odpovídající současným trendům,“ napsal zpravodaj.

V sobotu 11. listopadu pak proběhl den otevřených dveří v originálním stavebním projektu Luka Living. „Nový koncept nájemního bydlení v naší městské části vítáme. Vybudované obchodní centrum poskytne obyvatelům, ale i ostatním návštěvníkům Prahy 13 dostatek dalších nákupních možností,“ uvedl starosta David Vodrážka.

Robert Šimek