Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Cvičení ve vodě prospívá zdraví

Pohybové programy ve vodě (Aqua-fitness) jsou zaměřené na ovlivňování celkové tělesné zdatnosti nebo některých složek – svalové síly, aerobní vytrvalosti, flexibility, stability. Pomáhají seniorům se zvýšeným rizikem pádů, sníženou mobilitou či trpícím artritidou. Pohyb ve vodě je často jednodušší a méně bolestivý než na souši. Některé studie prokazují u osob starších 60 let po programu ve vodě zlepšení funkční tělesné zdatnosti.
Díky finanční podpoře Prahy 13 jsem realizovala pohybový program pro seniory z městské části jako součást výzkumného projektu, který měl za cíl posoudit vliv pravidelného cvičení ve vodě na funkční tělesnou zdatnost a mobilitu žen – seniorek. Program měl 24 hodinových lekcí a probíhal jednou týdně v prostorách Základní školy Weberova. Výzkumu se zúčastnilo celkem 42 seniorek ve věku kolem 70 let. Na cvičení se přišel podívat také zástupce starosty Prahy 13 Aleš Mareček.
Z předběžných výsledků vyplývá, že po absolvování půlročního pohybového programu ve vodě došlo u sledovaných seniorek ke zlepšení svalové síly dolních končetin o 31 %, horních končetin o 20 % a zlepšení v chodeckém testu na 1 600 m o 10 %. Pravidelná a přiměřená pohybová aktivita je důležitým předpokladem pro zachování celkové tělesné zdatnosti a soběstačnosti. Děkuji Praze 13 za finanční podporu a všem účastnicím výzkumu za jejich ochotu a nadšení. V listopadu by měl program pokračovat.

Veronika Houdová, Fakulta tělesné výchovy a sportu UK