Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Beseda o energetice deváťáky nadchla

O energetice v ekonomických, ekologických, sociálních a geopolitických souvislostech přednášel v polovině května žákům 9. tříd ZŠ Mládí doc. Ing. Jaroslav Zeman, CSc. z Katedry jaderných reaktorů FJFI ČVUT Praha. Tématem byly energetické zdroje a jejich využití, technická řešení a ekologické dopady, spotřeba elektřiny i související celospolečenské otázky.

„Elektřina nevzniká v zásuvce, nárok na ni není základním lidským právem zapsaným v ústavě. Elektřina tak, jak ji dnes používáme, je zboží jako každé jiné, musí se někde vyrobit, musí se k nám dopravit a to všechno stojí peníze a přináší určitá rizika. Základní problém je, zda chceme mít dostatek energie obecně a pokud ano, co jsme pro to ochotni udělat, obětovat, zaplatit. O budoucnosti energetiky se rozhoduje dnes,“ zahájil besedu Jaroslav Zeman.

Teorii doprovázely praktické ukázky asistenta Tomáše Hejla, např. měření přírodní radioaktivity okolního prostředí. Děti si také vyzkoušely přeměnu „špinavé“ energie na ekologicky čistou a zhlédly dva krátké edukativní filmy. „Beseda měla díky skvělým aktérům vysokou odbornou úroveň,“ říká fyzikářka Edita Martoníková. „Já i žáci také velmi oceňujeme možnost klást po celou dobu otázky a dostávat na ně fundované odpovědi.“

Besedy s názvem „Energie – budoucnost lidstva“ nabízí školám zdarma Agentura J.L.M., objednat je lze na info@jlmpraha.cz. Lektorský tým tvoří přední čeští experti na energetiku, kteří dokáží žáky a studenty pro svůj obor nadchnout. Projekt je součástí vzdělávacího programu ČEZ, a.s., a v letošním Roce průmyslu a technického vzdělávání slaví 15 let existence.

Veronika Boušová