Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Centrum pro duševní zdraví

Na začátku května zahájilo svoji činnost Komunitní centrum Podskalí. Za podpory Norských fondů tak vzniká nová potřebná služba pro lidi s duševním onemocněním. Centrum Podskalí Fokusu Praha vytvořilo tým, ve kterém jsou sociální pracovníci, zdravotní sestra, psycholog, psychiatr i peer pracovník – člověk s vlastní zkušeností s duševním onemocněním. Tento multidisciplinární tým je připraven pomáhat lidem s duševním onemocněním řešit jejich situaci – na jednom místě, včas a současně v rovině zdravotní i sociální.
„Myšlenka propojit zdravotní a sociální služby je klíčová i z hlediska reformy psychiatrické péče. Fokus Praha má právě díky Norským fondům příležitost otestovat rozšíření svých stávajících sociálních služeb o služby zdravotní,“ říká ředitel Centra Podskalí Fokusu Praha Ondřej Skála. Pracovníci komunitního týmu budou rovněž spolupracovat s dalšími složkami veřejného života a aktivně vyhledávat lidi, kterým by mohli být prospěšní. Smyslem této činnosti je předcházení krizovým situacím v sousedských vztazích, v místní komunitě, na veřejných místech, ale i v rodinách.
Fokus Praha působí v oblasti duševního zdraví již 25 let. Aktivně se zapojuje do celospolečenské diskuze o reformě psychiatrické péče a je leaderem v poskytování sociálních služeb pro lidi se zkušeností s duševním onemocněním. V Centru Podskalí nabízí Fokus Praha kromě služeb komunitního týmu i krizovou pomoc, centrum denních aktivit, sociálně terapeutickou dílnu a centrum podpory zaměstnávání.
Více na www.fokus-praha.cz. Kontaktovat nás můžete osobně na adrese Vnislavova 48/4 na Výtoni nebo ve všední dny od 8.30 do 17.00 hodin na tel. 774 804 915.

Eva Čižinská