Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Výukové počítače pro školky

Ve STOPu již jsme psali o účasti městské části v programu IBM Kid- Smart Early Learning Program, který je zaměřen na rozvoj nových interaktivních metod výuky v předškolních zařízeních. Společnost IBM darovala v rámci této iniciativy Praze 13 celkem 22 speciálních počítačových jednotek pro mateřské školy.
Jeden z počítačů byl 13. května slavnostně předán do užívání Mateřské škole Husníkova 2075 v Nových Butovicích. Starosta David Vodrážka a předseda výboru pro výchovu a vzdělávání Vít Bobysud při té příležitosti poděkovali obchodnímu řediteli společnosti IBM Romanu Hlaváčovi za všechny darované počítače. Ve všech školkách již byly nainstalovány a zprovozněny, bezplatné školení pro učitelky bude následovat. Počítače jsou vybaveny speciálním výukovým softwarem pro děti ve věku 3 – 7 let, který učí zdravému přístupu k informačním technologiím a hravou formou podporuje počítačovou gramotnost předškoláků.

Programy pomáhají rozvíjet znalost jazyka, matematiky, tvořivost, fantazii i logické myšlení. Mohou také pomoci dětem se speciálními vzdělávacími potřebami.
Z výzkumu, který společnost IBM realizovala ve spolupráci s ministerstvem školství mezi předškolními zařízeními zařazenými do uvedeného programu, vyplynulo, že upevňuje u dětí vzájemnou spolupráci, posiluje soustředění a rozvíjí jemnou motoriku. Pedagogové oceňují, že programy neobsahují žádné prvky násilí, ale naopak vedou děti ke zdvořilosti.

Samuel Truschka