Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Portál sousedské výpomoci

Nový portál Prosousedy.cz nabízí sdílení věcí a dovedností mezi obyvateli Prahy 13 zdarma. Městská část jako první v České republice umožní obyvatelům nabídnout sousedům ve svém okolí venčení psů, vaření, doučování anebo zapůjčení zahálejícího nářadí či jiného vybavení.

Odstartovali jsme pilotní fázi webového portálu na adrese www.prosousedy.cz, kam se mohou obyvatelé Prahy 13 zdarma přihlásit a nabídnout své dovednosti či věci sousedům. Jde o světový trend, který podporují i vládní organizace, jako například britský projekt www.streetbank.com.

Dle výzkumu realizovaného na konci roku 2015 mezi obyvateli MČ Praha 13 se ukázalo, že:

  • 65 % obyvatel ve věku 18 – 65 let, aktivních na internetu, je ochotno sdílet nebo pronajímat svoje vlastní věci nebo zdarma či za úplatu nabídnout lidem v okolí svoje dovednosti
  • 61 % obyvatel určitě nebo spíše využije produkty nebo služby od ostatních členů komunity
  • 22 % dotazovaných je ochotno sdílet své elektronické spotřebiče za úhradu nebo protislužbu
  • respondenti jsou ochotni půjčovat domácí potřeby (20 %), sportovní potřeby (19 %), outdoorové vybavení na kempování (15 %), nábytek (14 %), celou domácnost (13 %), motorky a kola (11 %) a dokonce také domácí mazlíčky (4 %)

„Jsem rád, že se mohu podílet na projektu, kde se lidé lépe poznají a pomohou si,“ uvedl ke spuštění projektu starosta David Vodrážka. „Věřím, že naše iniciativa usnadní mladým rodinám nebo třeba důchodcům zvládnout stále těžší ekonomickou realitu a současně překonat umělé odcizení mezi sousedy, které je v našem hlavním městě bohužel dost běžné.“

-red-