Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Z policejního deníku červen 2016

  • Dne 4. 5. po půlnoci se nezjištěný pachatel vloupal do prodejny rychlého občerstvení – vypáčil zámek vstupních dveří a po vniknutí do provozovny poškodil pokladnu, odcizil trezor s nemalou hotovostí, počítač a mobilní telefon.
  • Těsně po půlnoci 3. 5. si muž objednal odvoz vozem taxi z baru v Praze 3 do svého bydliště. Ve vozidle si zapomněl tašku, ve které měl počítač, značkové psací pero a občanský průkaz. Zjistil to až druhý den ráno. Oznámení na našem policejním oddělení učinil až 6. 5., přičemž si nevzpomněl na jméno údajné taxislužby a ani si nevybavil telefonní číslo, na kterém si odvoz objednával. Pachatel, který si jeho tašku přivlastnil, mu tak způsobil škodu ve výši 30 000 kč. Věřím, že se v tomto případě jedná o neregistrovaného taxikáře a neregistrovanou taxislužbu. Nejedná se ale o ojedinělý případ, kdy řidič údajné taxislužby využije podnapilosti zákazníka a odcizí mu jeho mobilní telefon či peněženku. I po dobré zábavě v restauraci věnujte proto pozornost tomu, kdo a čím vás veze domů. k odvozu využívejte osvědčené taxislužby, u nichž se dá řidič vašeho vozidla vyhledat například prostřednictvím dispečera.
  • Podobný případ se udál 8. 5., kdy si muž v brzkých ranních hodinách v Praze 3 zastavil údajného řidiče taxíku. Řidič po zákazníkovi chtěl upřesnit cíl cesty. Ten mu podal do vozidla svůj mobilní telefon s místem v mapě, protože mu řidič sdělil, že si místo přenese z mobilu do své navigace. Poté ale řidič s telefonem odjel a zákazníka nechal na místě. Způsobil mu tak škodu ve výši 15 000 kč.
  • Žádám zejména starší spoluobčany, aby odolávali supernabídkám podomních prodejců čehokoli, od nabídek na dodávky levné elektřiny, plynu, elektrospotřebičů a dalších věcí, bez kterých se podle jejich slov neobejdete. Uvědomte si, že podpisem smlouvy se zavazujete k plnění podmínek prodejce, za zrušení smlouvy může a bude požadovat vysoké odstupné a vystavujete se možnosti vleklého občanskoprávního sporu.

Za MOP Stodůlky npor. Jaroslav Vondra