Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kolik má Praha 13 základních a mateřských škol?

Vzhledem k tomu, že nedávno proběhly zápisy do mateřských a základních škol, zajímá nás, kolik jich na třináctce máme a zda se podařilo umístit všechny děti, které v naší MČ bydlí?

Naše městská část je zřizovatelem 10 základních a 22 mateř ských škol.V následujícím škol ním roce nastoupí do základních škol 657 prvňáčků a do mateřinek 636 nováčků. Je potřeba zdůraznit, že všechny děti, které se dostavily k zápisu, a zároveň mají se svými rodiči trvalý pobyt v Praze 13, byly přijaty. Víme, že jiné městské části mají bohužel s umísťováním dětí ve školských zařízeních v posledních letech potíže. Kapacita ve školkách a základních školách je v naší městské části ale zatím dostačující.

Uvědomujeme si, že vstup do mateřské a následně základní školy je velkou životní změnou nejen pro děti. Začátky nebývají vždy jednoduché, chvíli trvá, než si děti přivyknou na jiný režim, než byly zvyklé, na nové prostředí, učitelky, nové kamarády a v neposlední řadě také na novou stravu. Rád bych nyní zodpověděl pár dotazů, které přišly nedávno na náš odbor školství. Rodiče, kteří se se svými dětmi přistěhovali na třináctku v době, kdy už zápisy do prvních tříd proběhly, bych rád ujistil, že v současné době, ale jen do naplnění kapacity, jsme schopni jejich dítě v jedné z našich základních škol umístit. Pro rodiče, kteří se dotazují na umístění svých dětí mladších tří let, máme dobrou zprávu také. Naše městská část disponuje unikátní mateřskou školkou, která je určena právě pro děti v rozmezí dvou až tří let. Vzhledem k blížícímu se konci školního roku bych dodal, že také letos bude zajištěn ve vybraných školkách prázdninový provoz, pro starší děti bývá připraven program v DDM Stodůlky.

Všem pedagogům děkuji za jejich zodpovědnou a mnohdy nesnadnou práci a nejen jim přeji krásné prázdniny.

Ing. David Vodrážka
starosta Prahy 13