Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Hypotéky zdražují, úročení úspor zůstává mizivé. Jak zkrotit inflaci?

Česká národní banka ponechala v květnu základní úrokovou sazbu na dosavadních hodnotách. Ačkoli se pohybuje jen těsně nad nulou, úrokové sazby hypotečních úvěrů rostou, a to ne úplně pomalým tempem. Úročení depozit v bankách je zároveň stále minimální, takže očekávat zhodnocování úspor na běžných či spořicích účtech, případně termínovaných vkladech je spíše z říše snů. O nejnovějších trendech a výhledu na následující měsíce v oblasti úrokových sazeb na českém trhu se dočtete na následujících řádcích.
Třebaže se pro nezasvěceného čtenáře může debata centrálních bankéřů o základní úrokové sazbě zdát jako hodně vzdálené téma, které se řadových občanů v zásadě nijak netýká, opak je pravdou. Základní sazba má totiž výrazný dopad na úročení komerčních úvěrů. Případné navyšování této sazby totiž zdražuje peníze, které si banky mezi sebou půjčují, a zvýšené náklady komerční banky se pochopitelně promítnou do úrokových sazeb, za něž jsou ochotny poskytnout peníze na financování bydlení, nákup bytu či rekonstrukci. A to je v současnosti hodně skloňované téma. V neposlední řadě má základní úroková sazba vliv na podnikatele, kteří svůj byznys financují prostřednictvím úvěrů. I když centrální banka na svém květnovém zasedání v tomto směru žádnou změnu neudělala, guvernér nás nenechal na pochybách, jakým směrem se sazby v následujících měsících vydají. Momentální situaci označil za nenormální a prohlásil, že se zvyšováním sazeb, a tudíž zdražováním peněz už není třeba otálet. Většina ekonomů se tak shoduje, že k tomuto kroku dojde v červnu, nejpozději však v srpnu.
To ostatně koresponduje se silným inflačním očekáváním, které zase souvisí se stabilizací epidemiologické situace, otevíráním a oživováním ekonomiky a výrazným tlakem na straně poptávky. Ta pramení i z rekordní výše úspor, které Češi drží na svých účtech a kde se jim každým dnem znehodnocují. Aktuálně jich mají bezmála 300 miliard, což je 5 % HDP. Přestože se řada z nás za poslední rok naučila pod tlakem okolností více šetřit, je pravděpodobné, že se po otevření obchodů a služeb začne utrácet ve velkém. To se vzápětí odrazí na silnějším růstu inflace. A na vyšší inflaci bude centrální banka zcela jistě reagovat právě zvyšováním úrokových sazeb. V dubnu česká inflace opět prolomila hranici 3 %, což překvapilo nejen ČNB, která dlouhodobě cílí na 2 %. Vyšší inflace je výhodná pro dlužníky, kterým pomáhá reálně snižovat dluh. Pokud máte hypotéku, inflace vám hraje do karet. Čím vyšší dluh, tím – paradoxně – vyšší reálný zisk. Pro státy je koneckonců inflace poměrně efektivním nástrojem, jak umazávat vlastní zadlužení. I proto lze očekávat, že vysoká inflace z našich životů (a peněženek) jen tak nezmizí. O to víc je potřeba naučit se s ní pracovat a minimalizovat její negativní účinky.
Bojovat s inflací prostřednictvím stále ještě oblíbených bankovních produktů je ovšem sisyfovská práce. Za pozornost v tomto ohledu stojí vztah mezi základní úrokovou sazbou stanovovanou ČNB a úročením hypoték a depozitních produktů. Zatímco komerční banky na růst základní sazby promptně reagují zvýšením sazeb u hypoték, což vám zdražuje náklady, o poznání pomaleji se tyto změny projeví na zhodnocování vašich úspor u bank. Z těchto skutečností vyplývají jednoznačné závěry:

  1. Protože inflace bude v následujícím období posilovat a současně s tím budou centrální bankéři tlačit na navyšování komerčních sazeb, je vhodné hledat způsoby, jak váš majetek současný i budoucí vůči inflaci zajistit tak, aby alespoň neztrácel na hodnotě.
  2. Jedním z prověřených a zároveň konzervativních způsobů ochrany majetku jsou nemovitosti. Ty nemusíte kupovat za hotové – můžete totiž využít užitečný nástroj v podobě hypotéky. Díky ní si nejen byt, dům či pozemek pořídíte, ale zároveň budete inflaci využívat ve svůj prospěch.
  3. Držet peníze na bankovních účtech či termínovaných vkladech je podobné, jako byste je vyhazovali z okna. Existuje řada způsobů, jak úspory ochránit a těžit z jejich potenciálu. Jak ochránit vaše rezervy a budovat majetek inflaci navzdory vám rádi ukážeme.


Ondřej Marek, Ladislav Zemánek,
Stone&belter, ondrej.marek@sbelter.cz