Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kam o letních prázdninách

Už víte, jak dětem zpříjemnit letní prázdniny, které se pomalu blíží? Letos by si opravdu zasloužily, aby spolu se svými vrstevníky zažily něco výjimečného. Možná se rozhodnete pro některý z příměstských nebo pobytových táborů, jejichž nabídku vám již tradičně na stránkách STOPu přinášíme.

Příměstský basketbalový kemp Summer Basketball

V prvním prázdninovém týdnu od 5. do 9. července pořádá BA Sparta Praha ve sportovním areálu ZŠ Jana Wericha v Řepích již pátý ročník příměstského basketbalového kempu pro děti pod názvem Summer Basketball. Kemp je určen dětem od 7 do 13 let (roč. 2013 až 2008) a je pro pokročilé, začátečníky i úplné nováčky, kteří si chtějí basketbal zatím jen vyzkoušet. Zejména u nejmladších dětí je sportovní program kempu zaměřen na více míčových sportů a všeobecnou sportovní průpravu.
Summer Basketball je jedinečný příměstský basketbalový kemp, který není jen o basketu, ale také o zábavě, kamarádech a týmové spolupráci. Program kempu probíhá každý den od 8.00 do 17.00. Dopoledne je zaměřené na zlepšení basketbalových a sportovních dovedností a je organizováno po malých skupinkách pod vedením zkušených trenérů z různých basketbalových klubů. Vedle basketbalu se děti zlepšují také v atletických dovednostech a všeobecné pohybové průpravě. Polední klid pak patří oblíbené tematické celotáborové hře, ve které jsou děti rozděleny do soutěžních týmů a plní různé úkoly nesportovního charakteru. Odpoledne je ve znamení basketbalových zápasů a také nejrůznějších sportovních soutěží a her.
Všechny potřebné informace o kempu včetně on-line přihlášky naleznete na webových stránkách www.summerbasketball.cz.

Prázdniny s Harry Potterem

Spolek Duha Sedliště pro vás také letos připravil a organizačně zajistil letní tábor na Sázavě, který se, pokud se epidemiologická situace v ČR nezhorší, uskuteční v termínu 31. července do 14. srpna a to i za zpřísnění hygienických požadavků na organizaci a provoz. Celotáborová hra bude Harry Potter. Aktuality budou zveřejněny na www.sedliste3.cz. Na všechny se moc těšíme a léto si užijeme, protože „Kdo si hraje, nezlobí!“ Za Spolek Duha Sedliště Hosyro, hlavní vedoucí tábora.

Příměstský tábor Ořech

Na srpen připravil spolek Včelín Ořech pro děti ve věku od 6 do 12 let již tradiční příměstské tábory. Od 7.00 do 17.00 si děti užijí pestrý program v přírodě. Tábory jsou zaměřeny na jejich celkový rozvoj. Vyzkouší si svoji kreativitu, zasportují si, zazpívají a zažijí plno dalších zajímavých společných aktivit. Každý turnus je jiný, zaměřený na jiné téma. Vše probíhá pod vedením zkušených instruktorů.

  • 2. – 6. 8. – Zvířátka a kytky (týden s živými zvířátky a rostlinami)
  • 9. – 13. 8. – Záchranáři (poznávání a vyzkoušení různých záchranářských profesí)
  • 16. – 20. 8. – Velká show (Filmaři a herci)
  • 23. – 27. 8. – Šampióni (v dalších veselých neolympijských disciplínách)
  • 30. – 31. 8. – Kuchaři (a ochutnávači)

Přihlášky přijímáme v pořadí, ve kterém nám dorazí až do zaplnění jednotlivých turnusů. Podrobné informace o všech turnusech, jejich témata, termíny a přihlášky naleznete na www.vcelinorech.cz, ptát se můžete také na vcelinorech@gmail.com.

Léto s domem dětí

Dům dětí a mládeže Stodůlky obohatil tradiční nabídku letních táborů o několik novinek.

  • 9. – 15. 8. Tábor na tajuplném hradě Hauenštejn
    Je určen dětem ve věku 9 – 13 let. Na táboře se sejde Gargamelova parta, která zažije nejedno dobrodružství spojené s odhalením hradního tajemství ukrytého v únikové hře, šifrách, pověstech a dalších povídačkách o hradních strašidlech. Hrad (https://hornihrad.cz) je obklopen hezkou a bohatou přírodou, a tak nebude chybět ani sportování a pobyt na zdravém vzduchu, výprava do minulosti, hradní zvířata, noční hra a mnoho dalšího. Zpestřením bude i podívaná na fireshow, šermíře či kejklíře a ochutnávka lukostřelby. Ubytování je zajištěno přímo v hradních prostorech.
  • 25. 7. – 1. 8. Tábor Barevný les
    Místem konání je Benátecká chalupa v Rokytnu. Zájemce zavede do tajemného lesního světa. Žije v něm spousta zajímavých kouzelných postav – víly, skřítkové, ježibaba, hejkal a další stvoření. Setkání s nimi může inspirovat k tvoření a vytváření malých přírodních uměleckých děl. S lesními bytostmi lépe splynou a inspiraci rychle získají ti, kteří si vyrobí vílí či jiný kouzelný kostým a pod jasnou noční oblohou si zatancují. Dary lesa jsou bezedné, plné energie a přírodní krásy a určitě najdou své využití při práci s barvami, korálky, ovčím rounem, drátem, vlnou či látkami. Kreativní týden plný tvoření, her, sportování a další zábavy zakončíme barevnou vernisáží v přírodě.

V táborové nabídce DDM Stodůlky najdete i naše další tradiční letní tábory:

  • 16. – 25. 7. Hudební tábor s čarodějnickou tématikou
  • 16. – 23. 7. Sportovní tábory pro starší a mladší děti
  • 31. 7. – 7. 8. Tábor pro malé Šmoulíky
    Ani letos v létě nebudou chybět tři turnusy oblíbených mezigeneračních táborů pro rodiny s dětmi. Pokud si nevyberete z výjezdních táborů, tak vám nabízíme celou škálu příměstských táborů se sportovní, taneční, uměleckou, divadelní, jazykovou a další tématikou.

Podrobnější informace o všech táborech včetně možnosti on-line přihlášení najdete na www.ddmstodulky.cz nebo pište na e-mail: tabory@ddmstodulky.cz.

Nabídka letních táborů SK Hala Lužiny

Chceš zažít nová dobrodružství při plnění zajímavých a náročných úkolů, přijmout nové výzvy, které tě přinutí občas překonat sám sebe a naučí tě spolupracovat s novými kamarády? Pak neváhej a přihlas se co nejdříve na náš tábor.

  • 1. – 10. 7. Pevnost Boyard II
    Tábor ve Sportovním areálu Monínec (Penzion Čertovka) je určen pro děti od 6 do 15 let (nemusí být členy pořádajícího SK). Na programu je etapová hra Nová dobrodružství v pevnosti Boyard, sportovní hry, soutěže, koupání (bazén v místě), lanové aktivity, výlety...
  • 31. 7. – 7. 8. Tábor pro rodiče s dětmi
    Připravili jsme i pobytový tábor pro rodiče s dětmi od 2 let. Mohou se zúčastnit i samotné děti od 6 do 10 let (nemusí být členy pořádajícího SK). Místem konání je rodinný Penzion Zoja (mezi Turnovem a Janskými lázněmi). A program? Etapová hra Z pohádky do pohádky, bohaté sportovní vyžití nejen pro děti, možnosti výletů, bazén, lanové centrum, lukostřelba...
  • 23. – 27. 8. Příměstský tábor
    Před nástupem do školy rozhýbej mysl i svaly. Tábor je určen pro děti od 6 do 14 let (nemusí být členy pořádajícího SK). Připraveny jsou jednodenní poznávací a dobrodružné výlety v Praze a Středočeském kraji. Na děti čekají také závody a soutěže o drobné ceny, luštění a kvízy, společenské a deskové hry, kreativní činnosti, sportovní hry nebo koupání.

Více informací, přihlášky a pokyny k úhradě účastnických poplatků najdete na www.skhalaluziny.wz.cz nebo můžete kontaktovat hlavní vedoucí táborů Dášu Kolandovou na kolandovadagmar@seznam.cz. Najdete nás i na Facebooku SK Hala Lužiny Všesportovní oddíl.

Sportovní tábory i rekreace

Preferujeme malé, rodinné tábory, kde děti mají možnost navzájem se poznat, stát se osobnostmi a najít si opravdové kamarády.

  • 10. – 17. 7. Sportovní tábor – Štědronín
  • 3. – 13. 8. Sportovní tábor – Brusov

Sportovní tábory pro samostatné děti ve věku od 5 do 12 let, které rády sportují, chtějí se zdokonalovat ve svém oblíbeném sportu a rády si vyzkoušejí něco nového. Základ programu tvoří individuální a kolektivní sporty. Děti mají možnost vyzkoušet si mimo jiné i netradiční disciplíny – paddleboardy (pouze Štědronín), lukostřelbu, lanové aktivity, slack linu, softball, frisbee nebo orientační běh. Nebudeme ale žít jen sportem, čeká nás i celotáborová hra, strategické hry v lese, letní kino, taneční párty, výlet do okolí, tvořivé aktivity nebo osvojování tábornických dovedností.
Sportovní rekreace pro rodiče a prarodiče s dětmi ve věku od 2 do 10 let (lze přihlásit i samostatné děti).

  • 3. – 10. 7. Štědronín
  • 17. – 24. 7. Štědronín

Rádi sportujete, aktivně trávíte dovolenou vy i vaše děti? Chcete poznat nové kamarády a spoluhráče? Jste pokročilejšího věku, ale chcete se udržovat v kondici a zároveň trávit volný čas s milovanými vnoučaty?
Sportovní program dětí a dospělých probíhá částečně odděleně a částečně společně. Jeho činnost bude přizpůsobena věku a zkušenostem. V druhé části dne budeme mít společný program rodičů/prarodičů s dětmi. V ceně je ubytování ve dvou až čtyřlůžkových pokojích nebo chatkách, strava 5x denně (bez příplatku lze zajistit speciální dietní stravu), pitný režim, odborné vedení zkušenými instruktory, zapůjčení sportovního vybavení, potřeby pro táborový program... Doprava je vlastní.
Přihlášky a informace naleznete na www.sporttabory.cz.

Veselá věda

Příměstské tábory Veselé vědy s programem uvnitř i venku se letos konají od 8.00 do 16.00 v ZŠ Klausova (nejen pro děti z této školy). Jsou určené pro děti od 6 do 12 let. Každý rok nová a vlastní metodika. Účastníci se mohou těšit na výlety za přírodou, zábavou a poznáním. Nebude nouze o experimenty a zkoumání přírody. Děti si mohou užít týden, kde se budou věnovat zkoumání běžných jevů kolem nás, ověřování svých teorií i vyrábění nejrůznějších vědeckých hraček. Protože jde ale o čas prázdninový, bude prostor i na hry, kamarády, odpočinek a legraci. Přihláška on-line na www.veselaveda.cz. Připojte se k řadě mladých badatelů, kteří od roku 2011 prošli našimi tábory, projektovými dny nebo kroužky.

Prázdniny s robotikou

V době letních prázdnin pořádáme několik příměstských táborů ve FZŠ Trávníčkova 1744 a letní pobytový tábor v Loutí na Slapech. Děti se na nich mohou seznámit s různými roboty a programováním. Také budeme hrát hry a chodit na výlety.

  • 3. – 16. 7. Detektivové
    Letní pobytový tábor v RŠS Loutí, Slapy, je určen pro děti od 8 do 16 let. Kromě běžného táborového programu (sportovní soutěže, koupání, hry...) se děti mohou těšit na výlety, na každodenní výuku na počítači – programování, robotiku apod. Čeká je celotáborová hra Detektivové (píše se rok 1921...)
  • 26. – 30. 7. Hrajeme si s roboty
    Příměstský tábor je určen dětem od 7 do 10 let. Pronikneme do tajů, které obklopují základy robotiky a ukážeme si, jak se roboti angažují v našich každodenních životech – to všechno formou her a za pomoci robotů, které sami dokážeme zkonstruovat. Vše proložíme venkovními aktivitami a robotickými hrami.
  • 26. – 30. 7. Legoroboti na prázdninách
    Příměstský tábor je určen dětem od 11 do 15 let, které mají rády lego, počítače a rády rozhýbávají věci. Postavíme mnoho zajímavých robotů, se kterými budeme závodit, kreslit, či je povedeme do boje. Zdokonalíme své konstruktérské schopnosti a potrénujeme logické myšlení během programování. Vše proložíme aktivitami venku – výlety a hry.
  • 23. – 27. 8. Prázdniny s Baltíkem
    Tradiční příměstský tábor pro děti od 7 do 14 let. Ukážeme si programování v různých programovacích jazycích a představíme si roboty, s kterými pracujeme v kroužcích. Vše proložíme venkovními aktivitami – výlety, hry venku.
  • 23. – 27. 8. Robotika s Matyldou
    Příměstský tábor pro děti od 10 do 15 let. Postavíme humanoidního robota se jménem Matylda v životní velikosti desetiletého dítěte. Budeme sestavovat díly z 3D tiskárny a přidávat k nim silné servomotory, které bude ovládat několik desek Arduino. Nakonec všechno zapojíme a naprogramujeme tak, aby robot dokázal samostatně chodit. Více informací na https://tib.cz/tabory.

Hudba nebo pohyb? Obojí!

Přihlaste děti na nový příměstský tábor KD Mlejn. Lektoři připravují v týdnu od 12. do 16. 7. první ročník hudebního příměstského tábora s tanečně-cirkusovými prvky – se zaměřením na rozvoj hudebního talentu, základy nového cirkusu a jednoduché taneční choreografie. Páteční odpoledne bude patřit slavnostnímu vystoupení pro rodiče a přátele. Pokud má vaše dítě kladný vztah k hudbě, hudební cítění nebo v ideálním případě ovládá základy hry na hudební nástroj, zpříjemněte mu hudebku pohybem. Hravou a zábavnou hudební část tábora zajistí zkušení lektoři Lucie Silkenová, Monika Sonk a Jan Rezek, žonglování, hrazdu a pozemní akrobacii děti naučí Zuzana Drábová a taneční choreografie doplní Michaela Stará. Pro více informací o táboře kontaktujte Lucii Rezkovou na e-mailové adrese lucie.mlejn@gmail.com.

Prožijte léto s Jeremi

Multifunkční sportovní centrum Jeremi sport ve Stodůlkách vám nabízí celou řadu letních sportovních příměstských táborů a kempů. Není-li uvedeno jinak, jsou tábory a kempy určeny dětem ve věku od 6 do 15 let.
Sportovní příměstské tábory

  • Kmeny velkého totemu: 12. – 16. 7., 26. – 30. 7., 9. – 13. 8. a 23. – 27. 8.
  • Ve stínu pyramid: 19. – 23. 7., 2. – 6. 8. a 16. – 20. 8. Cena je 3 690 Kč (v ceně je zahrnuto stravování 3x denně a pitný režim).
  • Badmintonový kemp: 12. – 16. 7. (open), 2. – 6. 8. (fyzička), 16. – 20. 8. (open) a 23. – 27. 8. (herní příprava)
  • Squashový kemp: 26. – 30. 7. a 23. – 27. 8.
  • Stolní tenis kemp: 26. – 30. 7. a 23. – 27. 8.
  • MMA kemp (pro děti 7 – 14 let): 19. – 23. 7. a 16. – 20. 8.
  • Beach volejbal kemp: 19. – 23. 7. Cena všech kempů je 4 490 Kč (v ceně je zahrnuto stravování 3x denně a pitný režim).

Přihláška je ke stažení na www.jeremi.cz, info@jeremi.cz nebo se lze přihlásit osobně v recepci Jeremi sport, Jeremiášova 2581/2, Stodůlky.

Tábor Pohoda 2021

Letní tábor Pohoda 2021, jehož hlavním pořadatelem je Asociace pro volný čas, sport a kulturu, z.s., se uskuteční ve dnech 18. – 31. 7. Na táborovou základnu do jižních Čech – na krásné místo u řeky Dračice – jezdí účastníci tábora už přes dvacet let. Stany jsou s podsadou, strava je zajištěna v jídelně. K dispozici je vlastní hřiště obklopené přírodou, blízký les nabízí možnost pořádání různých her a akcí, například realizaci stromo lezectví. Letošní tábor, koncipovaný jako rodinný s omezenou kapacitou 48 dětí, je pojatý ve smyslu outdooru a sportu, samozřejmě s ohledem na počasí a věk účastníků. Letošní novinkou je například výkonný projektor, takže po aktivním dni si děti užijí letní kino, tou další je, že mobily a tablety necháme doma. Pokud se dětem nechce na dva týdny od rodičů, mohou ve dnech 16. – 20. 8. zvolit i příměstský tábor v ZŠ Kuncova, který vedou sportovci, takže se děti určitě nebudou nudit. Více informací najdete na www.taborpohoda.cz a www.judobivoj.cz v sekci akce. Na webu jsou také podmínky, cena a program.

Připravila Eva Černá