Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Školní parlament rozjel talkshow

I když by se mohlo zdát, že školní parlament jen těžko zvládne pracovat v době distanční výuky, děti z FZŠ prof. Chlupa vás přesvědčí o opaku. Parlament 1. i 2. stupně pořádá pravidelné on-line schůzky, vymýšlí nejrůznější aktivity a potom je také realizuje.
Žáci z parlamentu 2. stupně spolu s paní učitelkou Petrou Rajtrovou se na konci února rozhodli zpříjemnit sobě i všem ostatním lockdown a začali pořádat on-line besedy nazvané Talkshow z Chlupovky. Hosty těchto besed byli žáci, učitelé, asistenti i rodiče, kteří mají zajímavé koníčky nebo zážitky. Prvním hostem byla paní ředitelka Zuzana Majstrová, která vyprávěla o pobytu v Indii, USA a Velké Británii. Dalšími byli úspěšné gymnastky, závodníci v rychlostní kanoistice či golfisté. V jiném pořadu se posluchači dozvěděli o chovu morčat, výcviku asistenčních psů, americkém a australském školství nebo o vzniku a vývoji blues.
Další aktivitou druhostupňových žáků zapojených ve školním parlamentu je pomoc seniorským organizacím, díky čemuž se navázala spolupráce s organizací Moudrá sovička. Začátkem května se třináctičlenný tým dobrovolníků pustil do akce v Domě třetího věku Zity Kabátové. Děti sázely, plely, stříhaly keře a hrabaly suchou trávu. Odměnou za práci jim byl dobrý pocit a malé občerstvení.
Poslední aktuální výzvou je Běh pro paměť národa. Spolužáci vyzvali všechny děti, aby si šly zaběhat, pomocí jakékoli aplikace změřily svůj výkon a výsledek nahrály do aplikace Iron Time. Za každý kilometr darují partneři akce Paměti národa jednu korunu.
Nezahálel ani školní parlament 1. stupně. Zástupci jednotlivých tříd spolu s panem učitelem Františkem Žákem, vedoucím parlamentu pro 1. stupeň, se pravidelně on-line potkávali, debatovali a také vymýšleli nejrůznější aktivity. Trápí je třeba nepořádek na záchodech a chtějí ho řešit plakáty s humornými slogany. Doufají, že takto pomohou ovlivnit některé děti, aby naše společné prostory nevyužívaly pro své tvořivé nápady.
V tomto roce už se dětem z prvního stupně podařilo přispět k zefektivnění front při čekání prvních a druhých tříd na oběd nebo dohodnout s paní ředitelkou řešení některých problémů – používání vlastní citlivé dezinfekce nebo otevření oken v prostorách šaten pro snazší komunikaci dětí s rodiči. Děti z parlamentu se dále zapojí do příprav rekonstrukce zahradních pozemků v okolí školy a do realizace programu Skutečně zdravá škola.

Za školní parlament Kristýna Krečová