Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

2020: V zajetí koronaviru

Rok 2020 začal celkem poklidně. V Praze 13 probíhala například speciální akce zaměřená na neukázněné pejskaře. „Součástí zvýšeného počtu kontrol bude i prověrka řádného označení a přihlášení zvířat,“ napsal vrchní komisař městské policie Tomáš Navrátil. Připravenost hasičských jednotek pak prověřila vichřice Sabina, která se prohnala Českem 10. února. „Drželi jsme pohotovost a několikrát jsme museli vyjet, abychom likvidovali následky,“ uvedla starostka SDH Třebonice Marta Horáková.

Už o necelý měsíc později se ale vše změnilo. V neděli 1. března byly v Česku potvrzeny první tři případy nákazy koronavirem a s narůstajícím počtem nakažených přišlo i množství tvrdých opatření a vládních nařízení. „Městská část Praha 13 se v návaznosti na zasedání bezpečnostní rady rozhodla od středy 11. března uzavřít základní školy a stejně zásadní bylo uzavření mateřských škol,“ informoval starosta David Vodrážka. Úřad městské části omezil úřední hodiny a změnil se i chod Domu sociálních služeb Lukáš. „Vstup do objektu byl zakázán, přestaly fungovat veškeré služby pro seniorskou veřejnost a komunikace s klienty začala probíhat pouze po telefonu,“ vzpomíná ředitel centra Jiří Mašek. Dubnové číslo magazínu STOP z rozhodnutí Rady městské části nevyšlo, to květnové mělo pak v logu STOP koronaviru. Situace se zlepšila v květnu, kdy se pro děti znovu otevřely školy a školky. Na Sluneční náměstí se ve stejné době vrátily oblíbené trhy, koncem léta ale začalo opět přituhovat. Poprvé se totiž neuskutečnily dvě akce spojené s koncem prázdnin a začátkem nového školního roku – Koncert pro park a Třináctka prvňáčkům. „Z rozhodnutí zrušit obě tyto tradiční akce opravdu nemám radost. Bohužel epidemiologická situace není natolik příznivá, abychom pořádání těchto akcí považovali za rozumné,“ uvedl starosta Vodrážka.

V září se ještě uskutečnila oslava Sboru dobrovolných hasičů ve Stodůlkách, kteří si připomínali 130 let od svého založení. V sobotu 12. září pak na Slunečním náměstí odstartoval také 22. ročník Emilovy jízdy veteránů. O měsíc později ovšem covid podruhé uzavřel školy a veškeré akce skončily. „V červnu to opravdu vypadalo velmi nadějně a všichni jsme věřili, že se nám podaří koronavirus co nejdříve porazit. Nyní je ale všem jasné, že zatím není důvod ani k mírnému optimizmu,“ napsala šéfredaktorka STOPu Eva Černá. Do konce roku ke zlepšení nedošlo, i rozsvěcení vánočního stromu proto proběhlo bez doprovodných akcí. Výzdoba na obvyklých místech ale byla. „Tradiční betlém v Centrálním parku u Kuželkárny je samozřejmě opět na svém místě a navíc se dočkal zcela nového ztvárnění, za což patří velké poděkování Domu dětí a mládeže Stodůlky,“ dodal starosta Vodrážka.

Robert Šimek