Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Třináct let integrace

Projekt Společná adresa – Praha 13 se již třináct let zaměřuje na integraci cizinců a podporu vzájemného soužití obyvatel Prahy 13. Aktivity projektu jsou rozděleny do pěti priorit: vzdělávání, volný čas, komunitní práce, informovanost a regionální spolupráce.
Oblast vzdělávání staví na spolupráci se sedmi mateřskými a třemi základními školami, kde probíhá jazyková příprava žáků-cizinců a doučování. Dále probíhají prostřednictvím neziskové organizace Centrum pro integraci cizinců, o.p.s., čtyři typy on-line nízkoprahových kurzů češtiny pro dospělé migranty. V Městské knihovně v OC Lužiny je pořádána aktivita Společně v knihovně, která je zaměřená na nízkoprahovou pomoc se školní přípravou. Tu zajišťuje Nová škola, o.p.s. Další aktivitou v knihovně bude od září Interkulturní konverzační setkání organizované Integračním centrem Praha, o.p.s. Volný čas migrantů a obyvatel Prahy 13 je v rámci projektu podporován aktivitami v mateřských školách, v Domě dětí a mládeže Stodůlky a připojením se k akci Zažít Butovice jinak, která se bude konat 17. září.
Informovanost – všechny podstatné informace naleznete v informačním letáku a na pravidelně aktualizovaném webu MČ Praha 13. Podobně jako v loňském roce je součástí projektu i aktivita zaměřená na komunitní práci.
Regionální spolupráce probíhá prostřednictvím dvou setkání Pracovní skupiny Integrace cizinců v MČ Praha 13. Aktuální situaci v realizaci jednotlivých aktivit je potřeba si pro jistotu ověřit na níže uvedených kontaktech. Projekt je financován z dotace MV ČR a spolufinancován městskou částí Praha 13 a hlavním městem Prahou.
Více na www.praha13.cz/Integrace-cizincu, nebo syrovyp@praha13.cz, tel. 235 011 453.

Petr Syrový, koordinátor projektu