Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Třebonický rybník čeká oprava

Již v dubnu bude zahájena důležitá rekonstrukce rybníka v Třebonicích. Jde o jednu z letošních nejvýznamnějších investičních akcí Prahy 13 v oblasti životního prostředí.

Třebonický rybník patří k historickým rybníkům, je zobrazován již v mapách Císařského stabilního katastru. Je to vlastně průtočná nádrž na Dalejském potoce, kterou navíc zásobuje pramen v Třebonicích. Vodní plocha dosahuje rozlohy téměř 3 000 m2, pojme více než 4 000 kubíků vody. Svou polohou je významným krajinným prvkem a místem pro odpočinek obyvatel Třebonic. Je také zdrojem vody pro hasiče. Třeboničtí dobrovolní hasiči v rybníku chovají ryby, na hrázi mají klubovnu a v létě na jeho březích pravidelně pořádají Třebonické letní hry.


Před rekonstrukcí musel proběhnout výlov. Potřebu opravy rybníka vyvolal havarijní stav odpadního potrubí, které je v několika místech propadlé. Za jeho sníženou propustnost může i krásná vrba na hrázi, která potrubí zaplnila svými kořeny. To vše způsobilo zaplavení sportovišť pod hrází při přívalových deštích. Při celkové rekonstrukci bude položeno nové odpadní potrubí a stávající požerák nahrazen novým výpustným zařízením. Poškozené potrubí bude zaslepeno a v místě dnešního brouzdaliště bude vystavěn nový bezpečnostní přeliv, který zajistí bezpečné směrování velké vody protékající nádrží při povodních. Zvýší se tak provozní bezpečnost a funkčnost rybníka a ochrání se sousední hřiště s umělým povrchem.

Loni byl rybník vypuštěn a v říjnu proběhl výlov. Rekonstrukci provede společnost Lesy hl. města Prahy. Městská část za ni zaplatí přibližně 1,7 milionu korun a měla by být hotová do konce léta.

Richard Beneš, Lesy hl. města Prahy