Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Centrum právní pomoci po roce

Již více než rok nabízí radnice Prahy 13 bezplatné základní právní poradenství pro občany městské části v problematické situaci. Advokátka Iva Jermanová v Centru právní pomoci radí objednaným klientům dvakrát týdně – v úterý a ve čtvrtek. Zajímaly nás její zkušenosti po prvním roce působení na radnici.

Kolika klientům jste za ten rok radila?

Za rok činnosti jsem v Centru poskytla právní poradenství asi 200 občanům, někteří se přišli poradit i opakovaně.

S jakými problémy se na vás lidé nejčastěji obracejí?

Nejčastěji řešíme problematiku z oblasti rodinného práva – rozvody, opatrovnictví nezletilých dětí a výživné pro zletilé děti (stále studující), z oblasti dědického práva, problematiku exekucí a insolvencí, problematiku převodu nemovitostí bezplatně za současného zřízení věcného břemene pro dárce. Třeba u otázky závěti doporučujeme návštěvníkovi notářskou kancelář, která se řešením jeho záležitosti bude zabývat. Někdy stačí rada, na kterou instituci se obrátit.

Doporučujete některým klientům i služby jiných odborníků?

V několika případech jsme návštěvníkovi zprostředkovali poradenství od specializovaného kolegy – advokáta. Jednalo se o velmi specializované záležitosti náhrady škody na zdraví, na které se moje advokátní praxe nespecializuje.

Které téma řešíte nejméně ráda?

Nejbolestnější situací je případ spojený s násilím na dětech, nebo když se někdo snaží zneužít situace, ve které se nachází osoba vyžadující zvláštní přístup a speciální pomoc.

Vzpomínáte ráda na některý případ, na konkrétního klienta?

Je velmi milé a příjemné, když se po čase s návštěvníkem Centra setkám, třeba náhodně v obchodě, a on mi poděkuje, že jeho situace se vyřešila nebo alespoň zlepšila, protože se řídil mou radou nebo doporučením.

Děláte v podstatě o charitativní činnost, protože rady poskytujete bezplatně. Co vám osobně tato aktivita za ten rok dala a dává?

Práce, kterou vykonávám pro Centrum právní pomoci, je prací pro bono. Považuji ji za důležitou, protože lidem ukáže možnost řešení jejich mnohdy složité situace. Je potřeba, abychom k řešení problému přistupovali aktivně a začali se zabývat řešením hned od počátku a nikoliv až v době, kdy problém narostl do obrovských rozměrů. Myslím  si, že je třeba, aby se všichni lidé aktivně zajímali a starali o svou osobní situaci. A pokud nevědí, co s daným problémem udělat, tak aby měli místo, kam se mohou přijít poradit. V mnoha případech jsem se setkala s tím, že návštěvník Centra neměl představu o tom, že jeho situace se dá ošetřit nebo zmírnit aktivním přístupem a zařízením vlastních záležitostí.

Termín konzultace v Centru právní pomoci je možné si objednat v informacích radnice na tel. 235 011 144, 235 011 228 nebo na bezplatné lince číslo 800 130 000.

Samuel Truschka