Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Kulturní zážitek v Dalejském údolí

Výjimečné místo, které dokáže spojit obyvatele města s krajinou a prostorem – to je malý a skromný domeček uprostřed stráně v chráněném území Prokopského a Dalejského údolí. Již od roku 1978 sdružuje ochránce přírody, aktivní ekology a umělce, kteří se inspirují osobitou a vzácnou krajinou údolí, chrání ji a reagují na ni svou kreativitou a činností.
Chaloupka je původně pastevecký domek ve stráni Dalejského údolí, uprostřed Chráněného území Červený lom, nedaleko vlakové zastávky Praha-Holyně. Členové 9. základní organizace Českého svazu ochránců přírody „Devítka“ jej opravili z ruiny a užívají od roku 1980. Zhruba před pěti lety se ze spojení aktivních lidí zformovalo Divadlo a ruční nakladatelství Teď, nádech a leť jako volné sdružení lidí zabývajících se divadelní a výtvarnou tvorbou zaměřenou na pozitivní inspiraci pro život a základní lidské hodnoty a potřeby.
Mnozí návštěvníci tu měli možnost zahlédnout Antonii Svobodovou a její tanec uprostřed krajiny, koncert Oldřicha Janoty, představení divadla Teď, nádech a leť, dílny hlasu, zpěvu a tradičních písní, pohybové dílny japonského butó tanečníka Ken Maie, filmové projekce, programy ekologické výchovy pro děti či jiné akce.
Už jen cesta k domečku ve stráni je spletitá a tajuplná, voňavá vzácnými bylinami a prokládaná zákoutími lomů a skal. Možná právě díky své poloze toto místo vždy sloužilo lidem chránícím přírodu.
Svět Chaloupky očaruje příchozí velmi rychlou a mocnou silou. Setkávají se zde lidé různých kultur a postavení, aby se zúčastnili některého z festivalů, koncertů či diskuzí, aby společně zazpívali písně české, ukrajinské či lotyšské nebo se zaposlouchali do zvuků krajiny a pokusili se na ně reagovat svým hlasem. Místo slouží k vzájemnému předávání zkušeností, ke společnému sdílení, k pobytu mimo město a k vnímání přírody kolem. Kdo sem dojde, setká se se sebou samým. Možná s takovým, jakým byl v dětství, když běhal po kopcích a nechtělo se mu domů, když zapomněl na to, že v blízkosti je město a že je čas na návrat. Možná si mnozí z obyvatel Prahy 13 ještě nevšimli tohoto místa, možná nezpozorovali bílou chaloupku uprostřed stráně a nedošli k ní. Pak právě oni jsou zváni k návštěvě.

Kulturní i vzdělávací akce je možno vyhledat na Facebooku pod názvem: Naděje pro kulturní místo v Prokopáku. Nebo nám napište e-mail na adresu davideckovi@yahoo.com.

Karolína Plachá