Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Prvňáčci na návštěvě ve speciální škole

Ve čtvrtek 25. února navštívili žáci 1.A Základní školy Kuncova s paní učitelkou Hanou Gallerovou nedalekou MŠ a ZŠ speciální Diakonie ČCE. Cílem bylo seznámit prvňáčky s handicapovanými žáky, s jejich problémy i s tím, jak a co se učí. Ve škole jsem je přivítala a seznámila je s chodem školy. Děti se seznámily s invalidním vozíkem, na kterém  se také povozily, s bílou slepeckou holí, s knihou v Braillově písmu, čítankou globálního čtení a se základními znaky – označení zvířat, dopravních prostředků nebo členů rodiny. Při prohlídce školy měly děti možnost nakouknout do koupelny s perličkovou vanou. Litovaly, že není v provozu, chtěly ji také vyzkoušet. Ověřily si funkčnost zvedacího systému, který usnadňuje přesun nepohyblivých žáků, a zavěšeny v síti se povozily po celé třídě.

Také poznaly malé děti s poruchami sluchu, které se zrovna učily znakovat předměty na obrázcích, a společně si s dalšími žáky zazpívaly písničku s doprovodem kytary. Měly také možnost seznámit se s pomůckami pro nevidomé – s hmatovými válečky, kde porovnávaly a přiřazovaly jednotlivé povrchy a materiály, prohlédly si reliéfní obrázky a také si je mohly obkreslit. Úspěch měly tablety, na kterých si děti vybíraly jednotlivé aplikace, plnily úkoly a hrály zábavné hry. Na interaktivní tabuli si pohrály s programem na nácvik tahu prstem po ploše a pak předvedly, jak už umí počítat. Největší zážitek si však odnesly z multismyslové místnosti zvané snoezelen. Užívaly si relaxaci na vodní posteli, pozorovaly míčky ve vodním sloupci, světla ve světelné kouli, světelné efekty na stropě, prohlížely se v zrcadlech a pohrály si se zvukovými hračkami a terapeutickým pískem.

Škoda, že se čas naplnil a prvňáci se museli vrátit zpět do školy. Rozdali všem novým kamarádům dárečky – krásné papírové žirafy – a odcházeli plni dojmů s příslibem, že přijdou zase.

Věra Růžičková, www.skola-stodulky.diakonie.cz