Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Křehká motýlí krása

Po delší době vás opět pozveme do Botanické zahrady hl. m. Prahy v Troji. Tentokrát do skleníku Fata Morgana, kde bude ve dnech 4. 4.–28. 5. probíhat v pořadí už patnáctá výstava tropických motýlů. Jejich kukly přicházejí do botanické zahrady v několika zásilkách z motýlí farmy v anglickém Stratfordu nad Avonou, a to v průběhu trvání celé výstavy. Takže, když budete mít štěstí, můžete sledovat i líhnutí těchto úchvatných zástupců živočišné říše. K vidění bude postupně 4 500 zejména amerických druhů motýlích krasavců včetně několika novinek, které ještě ve skleníku Fata Morgana nebyly. Například druh Morpho peleides s výrazně modrými křídly nebo druh Greta oto se zcela průsvitnými křídly.

„Mezi 50 druhy motýlů, které uvidíte pouze v prostřední části skleníku, nebude chybět ani Attacus atlas, noční motýl s největší plochou křídel na světě, která může dosáhnout až 400 cm²,“ říká Klára Hrdá z PR oddělení. „Tento motýlí obr pochází z jihovýchodní Asie. Kromě velikosti na sebe upozorňuje také kresbou připomínající hadí hlavu na špičkách křídel. Během svého krátkého života nepřijímá tento motýl žádnou potravu. Žije jen ze zásob, které nashromáždil ještě jako housenka. Ideální doba pro pozorování motýlů je, když do skleníku svítí slunce. Hodně se jich soustředí například u krmítek. Motýli mají různý zdroj potravy – někteří sají nektar, jiní se živí tlejícím ovocem, které je rozmístěno v krmítkách v různých částech skleníku. Přijde-li návštěvník v barevně hodně výrazném oblečení, může se stát, že si na něj budou motýli sedat. Je tedy lepší se před odchodem prohlédnout. Ráda bych také návštěvníky výstavy poprosila, aby na motýly nesahali. Mají totiž na křídlech mikroskopické šupinky, bez nichž nedokáží létat a následně předčasně umírají.“

Udělejte si tedy čas a zajděte se podívat na motýly těch nejkrásnějších barev a tvarů. Doprovodné panely vás seznámí nejen s jednotlivými druhy, ale odhalí vám i mnohá tajemství z jejich života. Skleník Fata Morgana má otevřeno kromě pondělí od 9.00 do 18.00 (vč. státních svátků). Venkovní expozice jsou otevřeny denně od 9.00 do 18.00. Upozorňujeme, že 10. a 24. 4. a 15. a 22. 5., tedy během výstavy motýlů, bude skleník pro veřejnost uzavřen. Více informací o veškerých akcích i novinkách najdete na www.botanicka.cz.

Eva Černá