Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Otevřená srdce pro Lukáše

Tři benefiční koncerty ve třech největších městech Česka. Pod touto bohulibou akcí s názvem Srdcem talentů se skrývá hudební počin, který si vytyčil jediný cíl – finančně a morálně pomoci Lukášovi, jenž se téměř celý život potýká s následky těžkého popálení. Série koncertů začala v Ostravě, pokračuje v Praze – Stodůlkách a zakončena bude v Brně. Nad celou akcí převzal záštitu kardinál Dominik Duka. Sedmnáctiletý Lukáš z Prostějova nevede stejný bezstarostný život mladého chlapce jako jeho vrstevníci. Bylo mu teprve sedm let, když s kamarády našel kanystr s hořlavinou, která v jeho blízkosti explodovala. Popáleno měl téměř osmdesát procent těla a do nemocnice byl převezen skoro s nulovou šancí na přežití. Díky špičkové péči lékařů a sérii transplantací a úprav kůže se mu podařilo svůj život vybojovat. Má však před sebou další zákroky, z nichž nejnákladnější je laserová léčba jizev, kterou si po dosažení plnoletosti bude muset hradit sám. Naději na alespoň částečné hrazení těchto léčebných výloh přináší série tří benefičních koncertů.

Za akcí Srdcem talentů stojí frontman ostravské kapely Marod, René Matlášek. „V minulosti naše kapela organizovala benefiční koncerty. Šli jsme se zeptat na popáleninové centrum ve Fakultní nemocnici Ostrava. Finanční příspěvek nechtěli, ale primářka i vrchní sestra na náš dotaz, koho konkrétního by nám tedy doporučovali podpořit, souhlasně řekly: Lukáš,“ říká René Matlášek.

Na koncertu se vedle kapely Marod představili téměř všichni finalisté loňské soutěže Talent Country rádia, tedy František Nedvěd ml. + Hot Dog Band, Tony Joch a přátelé, Dřeváci, Past, Martin Bílek, Radim Flender & spol. a Poutníci Česká Třebová. Roli hvězdného hosta přijala legendární country kapela Zelenáči.

Druhý z koncertů se uskutečnil v sobotu 25. března ve Spolkovém domě v Praze 13. Statečného Lukáše přišlo podpořit několik desítek příznivců především country písniček. Dosud se organizátorům podařilo vybrat 53 600 Kč. Výši příspěv ku ještě určitě ovlivní závěrečný brněnský koncert.

Eva Libigerová