Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Z deníku policie (duben 2017)

  • Nezjištěný pachatel okradl 2. března kolem poledne muže, který cestoval městskou hromadnou dopravou. Na blíže nezjištěném místě mu z batohu, který měl na zádech, odcizil mobilní telefon, pánskou peněženku, platební kartu, finanční hotovost a svazek klíčů od bytu. Způsobil mu tak škodu ve výši 15 000 Kč.
  • První březnový den poškodil dosud nezjištěný pachatel vozidlo na parkovacím stání u křižovatky ulic Jeremiášova a Líšnická. Rozbil skleněnou výplň pátých dveří a majiteli vozu tím způsobil škodu ve výši 10 000 Kč.
  • Dne 1. března kolem 11.00 využil nezjištěný pachatel v prodejně pečiva nepozornosti ženy a v nestřeženém okamžiku jí z kabely, kterou měla položenou na dětském kočárku, u kterého stála, odcizil dámskou koženou peněženku s třemi platebními kartami, řidičský průkaz, osobní doklady a stravenky. Způsobil jí tak škodu ve výši 8 000 Kč.
  • Dne 26. 2. kolem půlnoci odcizil neznámý pachatel v prodejně rychlého občerstvení dámskou koženkovou peněženku hnědobílé barvy se zapínáním na zip, ve které byla uložena finanční hotovost ve výši 170 000 Kč a doklady. Peněženku zapomněla poškozená na toaletě uvedené prodejny.
  • Při objednávání dovolených v tuzemsku nebo v zahraničí přes internet buďte ostražití. Pokud se vám líbí nabídka prodejce, kterou chcete využít poprvé, ověřujte si z několika zdrojů kontakty uvedené v této nabídce a hledejte hodnotící komentáře. Můžete narazit na podvodnou nabídku, ve které vás uvedené kontakty nasměrují přímo k podvodníkovi. V jiném případě může být stránka sice seriózní, může například jít o skutečně existující hotel, ale pachatel stránku zneužil ve svůj prospěch a v hotelu o vaší objednávce nic nevědí. Pokud budete mít při vyhledávání pocit, že dochází k přesměrovávání vašeho hledání na jiné stránky nebo jsou vám nejasná čísla účtů, na která máte zaslat vaše peníze, zvyšte pozornost. Příkladem takového podvodu je zkušenost poškozené, která hledala svou dovolenou přes zahraniční portál. Z něj ale byla nabídka ubytování, která se jí líbila, přesměrována podvodníkem do jeho kapsy. Dovolená pro ni skončila, protože skutečný hotel o její rezervaci a platbě nevěděl. Žena tak přišla o 40 000 Kč.

Za MOP Stodůlky npor. Jaroslav Vondra