Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Arthur – světový šampion ze Stodůlek

Každým rokem se nejen u nás, ale po celém světě, pořádá bezpočet výstav, kde hlavními aktéry jsou psi. Jde o přehlídku krásy našich čtyřnohých kamarádů. Svého pejska s průkazem původu, který splňuje i další daná kritéria, můžete přihlásit například na výstavu okresní, národní i mezinárodní. Ve dnech 9. – 12. listopadu loňského roku se v Lipsku konala Světová výstava psů – World Dog show 2017, která byla kynologickým vrcholem roku s rekordním počtem přihlášených psů – 24 692. Připočteme-li další doprovodné výstavy, tak dostaneme neuvěřitelné číslo – 31 000 psů ze 73 zemí a 90 000 diváků. Tímto počtem se zařadila mezi největší výstavy psů na světě a zároveň byla největší, která se pod FCI, Mezinárodní kynologickou federací, v historii konala. A právě z této výjimečné výstavy se vrátil stodůlecký Arthur (Arthur Brixen, nar. 14. 9. 2008, německá doga modrá) majitelky Jaroslavy Pleschingerové jako světový vítěz veteránů. Artík zde za velkého potlesku diváků dosáhl nejvyššího ocenění, kterého mohl ve své kategorii dosáhnout – mezinárodní rozhodčí Andrázs Korózs ho posoudil jako V1, Excelent, VCAC, World Veteran Winner 2017.

„Dcera dostala od přítele německou dogu a jak už to bývá, děti si pořídí pejska, ale starají se rodiče,“ říká chovatelka. „Psal se rok 1994 a byla to ´moje´ první doga. A protože jsem si tohle plemeno doslova zamilovala, tak se chovu těchto psů intenzivně věnuji přes 20 let. A myslím, že úspěšně – co pes, to světový šampion. Takhle to vypadá jednoduše, ale za každým oceněním je velký kus práce. Začínáme hned od štěněte, protože výchova je základ. Pejsek musí být velmi dobře socializovaný a s tím jde ruku v ruce jeho exteriér. Teprve potom můžete na výstavy. Svoji kategorii totiž mají i štěňata. A jak taková výstava probíhá? Vejdeme do kruhu a postavím si psa do výstavní pozice. Hlava nahoru, hezký postoj předních i zadních končetin, musí být v klidu a nechat rozhodčího, aby mi mohl podat ruku – tím se zkouší, zda není agresivní nebo naopak bázlivý. Pohmatem se kontrolují zuby, páteř, hrudník, břicho... Pejsek musí stát, jako kdyby se ho to vůbec netýkalo. A všechno má svá kritéria. Tak se hodnotí exteriér, pak se posuzuje pohyb. Ten je velmi důležitý, protože doga je krátkosrstá a je na ní vidět i sebemenší chybička. Všichni psi jdou do kruhu, který i s majitelem poměrně rychle oběhnou. V tom pohybu rozhodčí posoudí, jestli má pes v pořádku pohybový aparát. Musí dodržet tempo a hezky vedle vás klusat, jeho a vaše končetiny jdou souběžně. A když to dopadne nejlíp, jak to dopadnout může, rozhodčí řekne: Výborný 1, CAC, světový vítěz.“

Výstav se ale chovatelé nezúčastňují jen proto, aby sbírali ocenění. Odborný posudek exteriéru psa je také jednou z podmínek zařazení psa do chovu, a to vždy podle specifik daného plemene. Arthur, světový vítěz, držitel řady titulů a úspěšný reprezentant České republiky a Stodůlek, má dnes už spoustu „vnoučat a pravnoučat“ a všechna se potatila. A to je báječné.

Eva Černá