Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Dárek pro neslyšící děti

Na problémy lidí se sluchovým postižením každoročně poukazuje Světový den sluchu, který připadá na 3. března. Podle Světové zdravotnické organizace WHO má více než 360 milionů lidí na světě ztrátu sluchu.

V České republice je prevence ztráty sluchu součástí lékařské péče, nicméně informovanost o možnostech kompenzace sluchu u dětí, využití znakového jazyka pro rozvoj komunikace s neslyšícími dětmi v raném věku i nabídce služeb pro rodiny s neslyšícími dětmi je stále poměrně nízká.

Aplikaci Pexeso – Znakujte s Tamtamem, určené pro tablety i mobily, věnovalo neslyšícím dětem jako dárek ke Světovému dni sluchu Centrum pro dětský sluch Tamtam. Aplikace slouží dětem k rozvoji jejich slovní zásoby v češtině i ve znakovém jazyce.

Vyvinul ji Tamtam společně s Informačním centrem rodičů a přátel sluchově postižených. Hra je určena pro operační systém Android a je zdarma ke stažení na Google Play.

Kontakt: Centrum pro dětský sluch Tamtam, o.p.s., Hábova 1571/22, Praha 13-Stodůlky, www.detskysluch.cz, tel. 235 517 313, detskysluch@detskysluch.cz.

Lucie Křesťanová