Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Výlet proti proudu času

Řekne-li se slovo mumie, většina z nás si vybaví pyramidy, hrobky faraonů, Egypt... Teď ale máme mumie na dosah ruky. Na Výstavišti Praha je v Křižíkových pavilonech k vidění zcela unikátní výstava Mumie světa. Už samotný název napovídá, že se mumie nacházely a nacházejí téměř na všech kontinentech. Na ploše přes 2 000 m2 uvidíte největší a nejrozmanitější sbírku mumií, ale také artefaktů ze světových muzeí, univerzit i soukromých sbírek. Výstava je putovní a byla připravena tak, aby z ní vznikla taková cesta kolem světa. Několik let byla k vidění v Americe, teď se poprvé objevila v Evropě – v Praze. Její další zastávkou bude Budapešť.

„Je velice těžké čtenářům přiblížit takto výjimečnou výstavu, která je jakousi sondou do minulosti a poselstvím dávných kultur a civilizací, v několika větách,“ říká Květa Havelková, tisková mluvčí pořádající agentury JVS Group. Návštěvníci se zde seznámí s mumiemi z Egypta, Ameriky, Evropy i s nálezy u nás. Všechny exponáty, kromě 3D modelu obličeje faraona Tutanchamona, jehož neporušenou hrobku našli archeologové v roce 1922, jsou originály. Celá expozice je rozdělena do několika tematicky zaměřených galerií. Mezi stovkami exponátů je rakev egyptské mumie Padiptaha, jsou zde košíkové mumie i mumie německého šlechtice barona von Holze, mumie rodiny, která zemřela na tuberkulózu v maďarském Vácu, ale i mumie provedená v roce 1994 napodobením původní egyptské mumifikace lékaři na univerzitě v Marylandu. Mumie nevznikaly jen prací balzamovačů, ale také přírodní cestou. Je zde vystavena přes 2 000 let stará mumie ženy, která se našla v rašeliništi v Holandsku, nebo mumie zvířat – zajíc se našel v horách, ještěrka v horkém a suchém prostředí pouště nebo exponát, kterému říkáme „tajemná hlava“. Tato mumie vznikla rovněž zcela přírodní cestou v centru Prahy. Byla nalezena v kostele sv. Vojtěcha, který před zbouráním stál vedle Prašné brány. Za pozornost určitě stojí trofejní hlavy amazonského kmene Jívaro nebo artefakty ze starých hrobek. A mohla bych pokračovat. Vřele doporučuji výstavu navštívit a projít ji se zvukovým zařízením audio-guidem, jehož půjčení je zdarma. Díky němu se každý dozví o všech vystavených exponátech spoustu zajímavých informací.“

Otevřeno je každý den včetně svátků od 9.00 do 20.00. Na výstavu, která končí 30. června (reálné je krátké prodloužení), je dobré si rezervovat minimálně 1,5 hodiny. Poslední vstupenky se prodávají v 18.00. Více informací je na www.mumiesveta.cz.

Eva Černá