Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Zabijačkové pochoutky v Kastrolu

Na dvoře statku restaurace Kastrol bylo v sobotu 9. března již od jedenácti hodin velmi živo. Konaly se tady už potřetí zabijačkové hody. Zabijačka neodmyslitelně patří k zimním měsícům a masopustu, což je vlastně období hodování a veselí. Na první pohled by se mohlo zdát, že to znamená masa – půst. Ale opak je pravdou. V dřívějších dobách během masopustní doby probíhaly nejen zabijačky, ale také taneční zábavy a v neposlední řadě také svatby.

Ale vraťme se do Kastrolu. Přestože už bylo po Popeleční středě, což je vlastně první den půstu, po kterém následuje dalších čtyřicet postních dnů, na statku na Velké Ohradě to nikomu na chuti k jídlu neubralo. Holt Češi českou kuchyni milují, tradice netradice. Jitrnice, jelita, tlačenka a zabijačkový guláš, stejně jako domácí paštika... A k tomu pivo jako křen.

Prase sice na dvoře neviselo, protože to hygienické předpisy nedovolují, to ale báječnou atmosféru nijak nepokazilo. Při skvělé zábavě lidé ani nevnímali protivný a studený vítr, který foukal jako o závod. Jen ten ovar fakt chyběl. Tak snad na příští zabijačce.

Michala Králová