Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Bratři Ebenové, Sólovky i nahlédnutí do mlejnských rezidencí

Začátkem měsíce obsadí všechny kouty KD Mlejn Festival sólové tvorby pro děti a mládež, jehož termín se přesunul na přelom března a dubna. Přehlídka letos oslaví dvacáté narozeniny a svou dramaturgii tak příznačně zaměří na tvorbu pro starší diváky. Ty poprvé čeká novocirkusový kabaret sólových představení předních českých artistek a artistů, hudební projekt Hele nebo dokumentární představení Kláry Hajdinové reflektující téma úzkosti a depresí. Na své si ale přijdou i malí diváci. Pro ně je připravena pohádka Prostě žába v podání Divadla u staré herečky, Fimfárum Tomáše Podrazila nebo cirkusové a jógové workshopy.
Hned poté, 7. dubna, hlavní sál KD Mlejn rozezní Bratři Ebenové. Nezaměnitelnou kapelu mísící neobvyklé hudební nástroje, prvky moderního folku, jazzu a rocku s excelentními texty písní není třeba představovat. Hudební fanoušky potěšíme ještě jednou na konci dubna. Do Mlejna zavítá skupina Jablkoň, kterou si díky nevšednímu nadhledu oblíbili příznivci folku, rocku, jazzu i vážné hudby.
V posledních dnech velmi aktuální hrozbu připomene 22. dubna Eliška Brtnická v autorské inscenaci Enola. Performerka se inspirovala tématem přeživších atomového výbuchu v Hirošimě, legendou o tisíci jeřábech a japonskými estetickými koncepty. „Míváme nereálná přání a přesto si stále říkáme: možná... musíme jen splnit tisíc úkolů! Tisíc vytřených podlah, tisíc dobrých skutků, tisíc kliků...? A tak se nekonečně otiskujeme v čase, než pochopíme, že shora je lépe vidět. Představení je hlavně o tom, co vám během jeho sledování vytane na mysl. Každý máme svoji malou válku a svoji tragédii,“ láká anotace inscenace propojujícího pohybové divadlo, výtvarnou performanci a vzdušnou akrobacii.
Nabitý jarní program doplní prezentace našich rezidentů, kteří ve formátu work-in-progress představí divákům výsledky svého tvůrčího procesu. V pátek 29. dubna nahlédneme hned do dvou projektů. Inspirací pro představení Na predaj Michaely Dzurovčínové byly rozhovory se ženami, které se věnují nejstaršímu řemeslu na světě. Diváky čeká autentická výpověď očima prostitutek, ve které nebudou chybět osobní zážitky, pocity a myšlenky, ale dotkne se i závislosti na penězích a života ve strachu, samotě a nepochopení. Druhou z rezidentek, která týž večer představí svou tvorbu, je Natálie Vacková. V taneční inscenaci Our Land We Plant položí znepokojivé otázky: „Jak velký vliv máme na prostředí kolem nás? A jak se naopak chová příroda k nám? Pozorujete v inscenaci čtyři individuální těla, pouhá tělesa, jednotný systém nebo scénickou krajinu?“ Připojte se k hledání odpovědí.

Eva Roškaňuková