Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Světový den sluchu

Městská část Praha 13 a Centrum pro dětský sluch Tamtam se 3. března připojily k celosvětové výzvě Pečujte o svůj sluch, chcete-li slyšet celý život.
„Centrum pro dětský sluch Tamtam ve Stodůlkách pomáhá rodinám dětí s vadami sluchu již 32 let. Poskytuje bezplatně komplex ucelených služeb a realizuje i řadu projektů podporujících včasnou pomoc dětem a já jim za jejich skvělou práci velmi děkuji,“ řekl starosta David Vodrážka při návštěvě Tamtamu.
Výzva Pečujte o svůj sluch apeluje na význam preventivní péče o sluch a to již od narození. Včasná diagnostika sluchové vady u dítěte vede k jeho větší šanci získat kvalitní kompenzační pomůcku a odbornou péči, s níž se může rychleji naučit „slyšet“, osvojit si jazyk, komunikovat a vyvíjet se tak, jak odpovídá jeho věku.
„Sluch je nenahraditelný v každé životní situaci, proto si jeho význam připomínáme neustále. Velkou nevýhodou sluchového postižení je to, že není na první pohled vidět. Řada lidí ani netuší, že existuje. Dokud se nesetkají s někým neslyšícím či nedoslýchavým, nebo se jim nenarodí dítě s vadou sluchu. Neřešená sluchová vada vede k sociálnímu vyloučení nejen dětí, ale i jejich rodičů, kteří o dítě doma déle pečují,“ dodala Jana Fenclová, ředitelka Tamtamu.

Lucie Steinerová