Zpravodaj městské části Praha 13

Vydavatel: Rada MČ Praha 13, Sluneční náměstí 13, 158 00

Zdravá svačinka hrou

Před několika lety vznikl vzdělávací program pro děti mateřských škol Zdravá svačinka hrou organizovaný Magistrátem hl. m. Prahy. Všichni víme, že konzumace zeleniny u dětských strávníků je stále neuspokojivá.
Paní učitelky a paní kuchařky se snaží ke konzumaci zeleniny vhodně motivovat, ale není to snadné. Děti mnohdy některé druhy zeleniny ani neznají a ochutnat je odmítají. Je nesporné, že ke zdravému životnímu stylu je potřeba děti vychovávat od útlého věku. A právě projekt Zdravá svačinka hrou umožňuje, aby se na přípravě zdravých pomazánek podílely. Cílem projektu je motivovat děti k tomu, aby si recepty, které si vyzkoušejí ve školce, odnesly domů a společně s rodiči si je připravovaly. Rodina a škola tak spojí síly a díky vzájemnému působení zvýší úspěšnost všestranného rozvoje dítěte.

První únorový den si děti ze třídy Kuřátek Mateřské školy Čtyřlístek oblékly kuchařské zástěrky, čepice a pod vedením výživového poradce a s pomocí paní učitelek si vyrobily několik druhů zeleninových pomazánek – špenátovou, z červené řepy, paprik, zeleného hrášku, z mrkve a brokolice. Vytvořené dobroty si pak samy namazaly na pečivo a postupně ochutnávaly.
Podpora samostatnosti a výchova k zdravému životnímu stylu patří k hlavním cílům předškolního vzdělávání. A k tomu tento interaktivní program určitě přispěl.

Za odbor školství Jarmila Střechová